Quantcast

Медия без
политическа реклама

Деян Донков вече бие „Камбаната“ от сцената на Народния театър

Актьорът режисьор е в ролята на прероден убиец в първия си моноспектакъл

26 Май 2023
Стефан Н. Щерев
Героят на Деян Донков в "Камбаната" от убиец се преражда в народен закрилник.

Първият в кариерата на Деян Донков моноспектакъл като актьор и режисьор – „Камбаната“, ще има премиера на Голяма сцена на Народния театър на 8 юни. Представлението, създадено по едноименния роман на Недялко Славов, ще се играе три пъти до края на сезона: с предпремиера на 4 юни, премиера на 8 юни и още един показ на 7 юли. Местата за предпремиерата на 4 юни вече са изчерпани, съобщиха от първата ни трупа.

„Камбаната“ е трагичен разказ за сложния, изпълнен с драматични препятствия път на бивш затворник, лежал зад решетките за две убийства. Изповед за катарзиса и духовното просветление на героя, за светлината и силата, която му дават любовта и вярата. И го превръщат в единствения защитник на родното му опустяло и плячкосано от „новите варвари“ село, нещо като родна версия на Робин Худ. И пазител на църковната камбана.

Деян Донков умело превръща литературния първообраз в докосващ всички сетива сценичен текст и създава образ, емоцията от който се помни дълго. Актьор с неподражаемо присъствие на сцената и екрана, той за пореден път разкрива вечно търсещата си творческа същност с куража да избере сложен образ, далеч от комерсиалното. „Целта ми с този мистичен, фантастичен, отчасти комичен, красиво поетичен, дори епичен, крайно драматичен, а в края си и трагичен разказ, е да пропътувам дългия и мъчителен път до човешкото сърце”, казва актьорът режисьор за представлението.

Спектакълът е със специалното участие на Нено Илиев – акордеон, и актрисата Пламена Иванова в образа на Лейла, любимата на героя.

"Камбаната" се ражда като проект в рамките на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Оттогава е игран на различни представителни сцени в Града на тепетата (вкл. Античния театър), във Варна, Шумен,  Бургас, София. Столичната премиера на моноспектакъла беше на 8 декември 2021 г. в Зала 1 на НДК като едно от специалните събития на фестивала "Киномания". Последваха и още представления в НДК.

Освен в премиерния моноспектакъл „Камбаната“, през този сезон Деян Донков се изявява в главните роли в още няколко заглавия на сцената на Народния театър: „Калигула“ от Албер Камю с режисьор Диана Добрева, „Орфей“ на световноизвестния словенец Йерней Лоренци, в култовите „Хъшове“ на Александър Морфов по повестта „Немили-недраги“ на Иван Вазов и в „Любовникът“ от Харолд Пинтър“ – постановка на Донков, в която той си партнира с Радина Кърджилова.

Още по темата