Quantcast

Медия без
политическа реклама

Детството и младостта на Кристо припомнят в Градската галерия на Варна

Изложбата "Ранни етюди" включва и богат документален материал за родовата история на художника

06 Авг. 2020
снимка: ДА - Габрово
Владимир Явашев със синовете си Анани и Христо (седнал на коленете му).

Пътуване през детството и младостта на Христо Явашев-Кристо (1935-2020) предлагат Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, Националната художествена академия и Държавна агенция „Архиви“. Изложбата „Кристо - ранни етюди“, която се откри в сряда вечерта, представлява особен интерес за варненските ценители на изкуството и поради факта, че фамилната история на Христо Явашев е свързана с морската столица. 

Освен учебни етюди, акварели и портрети на бъдещия световноизвестен художник, в Градската галерия може да се види и богат документален материал за Кристо и неговата родова история, свързана с Варна и Разград. Бащата на тримата братя (Христо, Стефан и Анани) - Владимир Явашев, е роден във Варна, където неговият баща Анание се установява през 1894 г. Видният български просветен деец, археолог и ботаник Анание Явашев преподава в местната Първа мъжка гимназия и в Девическата гимназия. Семейството обитава в продължение на 14 години в къща на ул. „Балкански“ (днес ул. „Иван Драсов“) №1.

За прожекцията с документални кадри директорката на Варненската галерия Пламена Димитрова-Рачева е подбрала ценни фотографии и документи от Държавните архиви в Габрово и Разград. Посетителите ще могат да видят родословно дърво на семейството, което започва с прадядото на художника Иван Явашев; снимки от дома на Анание Явашев в Разград; от детството на художника; на тримата братя Христо, Анани и Стефан пред опакования Райхстаг; от срещата между Кристо и родителите му в Ню Йорк, след като дълги години социалистическата власт не ги пуска да пътуват при сина си…

Експозицията "Кристо - ранни архиви" включва учебни рисунки и акварели на Кристо от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Академията (1953-1956 г.). Творбите са от Музейната сбирка на НХА, която притежава и голяма колекция от постери на Кристо и Жан-Клод, лично подписани и подарени от авторите. Някои от тези постери, показващи емблематичните пакетажи на тандема, също са показани в изложбата.

"Неговите забележителни творби хронологически започват с парижкия му опит и връзките му с “Новия реализъм” в началото на 60-те, в който значението на предметите и техните смислови манипулации се явяват основополагащи за развитието на съвременното изкуство, включително и до наши дни. Това са индустриални или опаковани битови предмети като мотоциклет, количка за багаж, списание “Look”... Пак по това време започва съвместната му работа с Жан-Клод и се повяват първите проекти за опаковани сгради... Пакетирането не е акт на “скриване”, а е по-скоро реално разгръщане на красотата на природния релеф или значенията на конкретното историческо съоръжение чрез активирането на въпроси, отнасящи се до неговата история, пластика и актуална функция", пише зам. ректорът на Националната художествена академия Свилен Стефанов. 

В Градската художествена галерия - Варна са изложени и копия на два портрета от студентските години на Христо Явашев в София – на актрисата Грациела Бъчварова, 1954 г. и на художничката Дора Бонева, 1956.
 

Още по темата