Медия без
политическа реклама

Дами като от парижки журнал населяват галерия „Нюанс“

Изложбата на младата художничка Джени Иванова ни връща към изяществото от зората на ХХ век

20 Окт. 2023
Лица с влияние от иконописта, съчетана с парижка елегантност.
Лица с влияние от иконописта, съчетана с парижка елегантност.

Столичната галерия „Нюанс“ ще ни срещне „Лице в лице” с творчеството на младата художничка Джени Иванова от 24 октомври до 12 ноември. Това е третата самостоятелна изложба на авторката и е своеобразно продължение на предишния неин проект „Персона“.

Изложбата е озаглавена „Лице в лице“ неслучайно. Изследването на образа е задълбочено и оставя у зрителя усещане за интимност и уединение с лицето от картината. Препратките към любимия период на художничката – ар деко, присъстват във всяка картина и неусетно пренасят публиката по улиците и джаз клубовете на Париж век по-рано. Иконописта, част още от гимназиалното обучение на Джени, оказва своето влияние в изразително изписаните лица на дамите от изложбата. По картините в експозицията Велина Дерилова е създала разказ, представящ кратък отрязък от една нощ в парижките клубове отпреди 100 години. Ще можем да го прочетем на място в галерията, както и на сайта на „Нюанс“. Действащите лица в него са представители на интелектуалната бохема във френската столица – поетът Антоан, мистериозната фатална жена Бети и…самият Франсис Скот Фицджералд, авторът на „Нежна е нощта“ и „Великият Гетсби“…

„Портретът винаги е бил стълб в историята на изкуството, приемайки различни форми през цялото си развитие: от египетските статуи на фараони до елинските бюстове на гръцките богове, от ренесансовите фрески, чак до ситопечатите на Уорхол. Разсъждавайки върху това каква е ролята на портрета в 21-ви век, реших да създам „Лице в Лице”. Стремейки се да разширя неговите и своите собствени граници, както и да установя истинска връзка със зрителя“, споделя художничката Джени Иванова.

Героините в живописта на авторката, изящни като моделите в ретро журнал, са персони, освободени от всякакво външно влияние, които могат цялостно да изследват собствената си идентичност. Идеализираният свят, който ги заобикаля, протича като на театрална сцена. Почти воайорска гледна точка към мечта или перфектен момент, в който най-важният си ти – зрителят… Точно днес имаме нужда от това отдавна изгубено изящество.

Джени Иванова е родена през 1990 г. Завършила е иконопис в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен. Бакалавър по стенопис и магистър сценограф от Националната художествена академия. През 2016 г. е специализирала в Международния център за изкуства – резиденция за творчески престой Site International Des Arts, Париж. Има награда за млад автор от Национална изложба биенале „Тенец“ – ХГ „Кирил Петров“, Монтана (2021). Картина на Джени е част от интериора на популярното предаване на бТВ „Търси се“.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?