Медия без
политическа реклама

Човек/ът по време на война през погледа на класика Борис Денев

Големият художник търси хуманистичната следа на фронта, показвайки индивида като отделна личност и като част от общото

09 Юли 2023
Борис Денев - "Спящи войници", 1916.
СБХ
Борис Денев - "Спящи войници", 1916.

Изложба „Човек/ът. Следи на фронта – рисунки от Борис Денев“ се открива във вторник, 11 юли, от 18 ч. в галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6.

През февруари в художествената галерия на Велико Търново, която носи името на големия живописец, беше показана изложбата „140 години от рождението на Борис Денев“. В контекста на събитието вниманието на публиката беше насочено върху цялостното творчество на автора. Ретроспективната изложба представи близо 250 негови творби, които са част от фонда на галерията. Откроиха се както някои от най-ярките постижения на Борис Денев (1883-1970) в неговия немалък художествен път, така и редица непознати за публиката търсения, очертаващи важни аспекти от неговия живот и професионално развитие.

Сегашната изложба в столицата акцентира върху проблематиката за „Човек/ът“ в творчеството на Денев, като търси допирни точки с първата самостоятелна изложба на автора на военна тематика, състояла се точно преди 110 години. Като годишнина от неговото рождение и от гореспоменатата изложба, екипът на галерията целенасочено фокусира вниманието на зрителя върху тази тематика в творчеството на художника от един малко познат за масовата публика период – този на Балканските войни 1912-1913 г. и Първата световна, когато основен обект на неговите наблюдения и изучаване е човекът.

Казусът около „Човек/ът“ в творчеството на Борис Денев кореспондира с една определена авторска следа, при която творческото отношение на художника е пряко свързано с неговите лични търсения. Проектът поставя множество въпроси, но същевременно с това дава и конкретни отговори. Тук авторът овеществява образа на отделния човек, насищайки го с голяма доза психологизъм, като оставя на заден план силуета на войника. Разглежда се въпросът около понятието за човека като част от общото и човека като отделна личност. Той търси човешката следа на фронта в нейния най-чист вид.

Изложбата „Човек/ът. Следи на фронта – рисунки от Борис Денев“ с куратор Мартин Митев е своеобразна възможност за зрителя да се докосне до истинското лице на войника. До онзи тих героизъм във времето между битките, когато човек остава сам в тълпата. Сам със себе си, с несгодите и лишенията, с мисълта за родината и семейството си.

Борис Денев е роден през 1883 г. в Търново. Докато работи като учител в околните села, започва да се изявява като самоук художник и през 1909 г. прави първата си самостоятелна изложба. През 1909-1914 г. специализира живопис в Мюнхен при проф. Лео фон Льофтц, Карл фон Маар и Анджело Янк. Става доброволец в Балканската война, а след нея е художник към Министерство на войната (1914-1929). През 20-те години работи известно време и в Италия. Бил е учител в Първа мъжка гимназия в София, а от 1931 г. се отдава на свободна практика. Той е живописец – работи основно в областта на пейзажа, но също и на портрета и фигуралните композиции. Комисар е на българския павилион на Венецианското биенале през 1942 г.

След Деветосептемврийския преврат от 1944-та на 1 ноември Борис Денев е арестуван от новата власт и заявява: „Лежах в турски затвор, трябва ли да лежа и в български?“. След пет месеца в Софийския затвор и пет месеца в Дупнишкия лагер художникът е освободен, без да бъде съден. Изключен е от СБХ и му е забранено да напуска ателието си. През 1956 г. Борис Денев е възстановен в СБХ, през 1967 г. е напълно реабилитиран и удостоен със званието „заслужил художник“, но едва през 80-те години СБХ организира негова изложба.

Борис Денев е баща на художничката Славка Денева (1929-1984). И двамата не се вписват в канона на социалистическия реализъм. Деневи правят дарение – предоставят апартамента си на ул. „Шипка“ 18 за студенти на Художествената академия, но волята им на дарители е погазена… Като посмъртно признание през 1999 г. са учредени наградите „Борис Денев“ и „Славка Денева“, които се връчват на две години.

Изложбата на Борис Денев в зала 1С на „Шипка“ 6 може да бъде видяна до 29 юли.  

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата