Quantcast

Медия без
политическа реклама

Чеченски вестник окарикатури „Шарли Ебдо“

Няма да се примирим с диващината, наречена "свобода на словото", пише той

05 Ноем. 2020
Instagram
Чеченското издание отговори на карикатурите на Пророка с карикатури френското списание.

Излизащият в Грозни чеченски вестник "Вести Республики" публикува карикатури, подиграващи френското сатирично списание „Шарли Ебдо“, съобщи сайтът RTVI. Вестникът неведнъж е осъждал категорично политиката на френските власти. Но сега, според главния редактор Иляс Исмаилов, редакцията е решила да даде отговор на западните „псевдожурналисти“ и да им покаже как всъщност трябва да изглежда визуална сатира, направена от уважаваща себе си професионална медиа.

В първата карикатура френското списание е изобразено като човекоподобно същество, на което пише „Шарли Ебдо“, „фалшиви новини“, „ислямофобия“. То е преметнало през рамо чанта с „провокации и клюки“, от която се подават две змии. „Шарли Ебдо“ се ръкува другарски с дрипав терорист от Ислямска държава и го пита  „Как са нещата, колега?“. Във втората виждаме как змия, върху която пише „ислямофабия“, се опитва да захапе Корана, но здрава човешка ръка я е стиснала за врата. 

Ние, чеченските журналисти, като истински мюсюлмани и патриоти на страната си, няма да се примиряваме с диващината, наречена „свобода на словото “, извършвана от френското списание — заявява главният редактор Исмаилов. —  Това не е свобода на словото, това е свобода на всепозволеността, на която западните власти се отдават по всякакъв възможен начин, потапяйки страните си в хаоса на неморално мракобесие“ .

Исмаилов добавя, че журналистите на „Вести Республики“ в никакъв случай няма да позволят на никого да оскърбява тяхната религия, техния Пророк или тяхната професия — и те „напълно и твърдо“ подкрепят всички изявления на ръководството на Чеченската република по този въпрос. 

В средата на октомври в Париж беше убит учителят Самуел Пати, който показал карикатури на пророка Мохамед в урок по история. Извършителят се оказа 18-годишен чеченец, роден в Москва. Френският президент Еманюел Макрон нарече убийството на учителя терористична атака и обеща да защити светските ценности от ислямския тероризъм.

Думите на Макрон предизвикаха вълнения в мюсюлманския свят и френският лидер беше обвинен в насърчаване на ислямофобията. Лидерът на Чечения Рамзан Кадиров написа, че Макрон трябва да спре провокациите и атаките срещу мюсюлманската вяра.

В началото на септември, във връзка със започналия съдебен процес срещу съучастниците на терористите, убили 12 души в редакцията на списанието през 2015 г., „Шарли Ебдо“ преиздаде карикатурите на пророка Мохамед, които вече го бяха направили мишена на Ал-кайда. 

Още по темата