Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българка от Украйна нарисува зловещото лице на глада

Изложбата на Йона Тукусер в „Квадрат 500“ припомня миналото на СССР с тревожен поглед към войната днес

26 Септ. 2022

Националната галерия представя изложбата живопис „Глад“ на художничката Йона Тукусер в своя филиал „Квадрат 500“ на пл. „Свети Александър Невски“. Вернисажът за откриването ще е утре, вторник, от 18.00 до 20.00 ч., а експозицията може да бъде разгледана до 27 ноември.  

Йона Тукусер е родена през 1986 г. в българско семейство в село Главан, Одеска област, което се намира на 70 км до делтата на р. Дунав в Украйна. Потомка е на род, който през 1832 г. се изселва от българското село Главан край Гълъбово, Старозагорско.

В този интердисциплинарен проект художничката, която работи в стила на метамодернизма, интерпретира трагичните последици от глада през ХХ век и отправя тревожен поглед към настоящето в контекста на войната на Русия срещу Украйна. В продължение на 13 години тя е събирала исторически материали за това бедствие на територията на Украйна и Съветския съюз, създадено злоумишлено от политическата върхушка в периодите 1921–1923, 1932–1933 и 1946–1947, като използва академичен подход при подбора на архивните източници на информация. Особено въздействащи са личните интервюта с хора, оцелели от глада, цитати от които посетителите на изложбата ще имат възможност да прочетат.

Проектът „Глад” разкрива, че съвременният свят е станал заложник на безнаказаните престъпления на съветския тоталитаризъм и по-специално на репресивните антиселски прояви, допринесли за масовия глад на населението. Мисълта на философа Джордж Сантаяна, че тези, които не могат да си спомнят миналото, са осъдени да го повторят, трябва да звучи като аларма, чиято мощ ще бъде усилена от историческите картини към проекта”, коментира Йона.

Изложбата се реализира c подкрепата на посолството на Украйна у нас.

Още по темата