Медия без
политическа реклама

Богдан Бухалов и Иван Юруков стават Бойчо Огнянов и д-р Соколов

Бина Харалампиева поставя „Под игото“ във Варна с емоцията и поетичния патос от „Епопея на забравените“

28 Юни 2023
Екипът на спектакъла "Под игото" се фотографира за спомен в първия ден на репетициите.
Официален профил на ДТ Стоян Бъчваров - Варна
Екипът на спектакъла "Под игото" се фотографира за спомен в първия ден на репетициите.

Спектакъл по христоматийния за всеки българин роман „Под игото“ от Иван Вазов ще се роди в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, в началото на новия арт сезон. Изтъкнатият режисьор Бина Харалампиева – майстор на епичните сценични платна, започна вчера репетиции с голяма част от трупата, за двете водещи роли обаче тя е довела двама от своите коронни актьори от столицата. В образа на Бойчо Огнянов ще влезе младият Богдан Бухалов от Малък градски театър „Зад канала“, на който Харалампиева е директор и вече изпробва възможностите на дебютанта в постановката си „Червено и черно“ по Стендал. Доктор Соколов пък ще бъде Иван Юруков, който преди няколко сезона се превъплъти в главния герой – Найден Стремски, в друг проект на режисьорката по творба на Патриарха на българската литература: сценичната реализация на романа „Нова земя“ в Народния театър. Юруков е в свои води в романтичната стилистика, в която обичайно са потопени Вазовите положителни персонажи. Асовете на варненската трупа Стоян Радев и Симеон Лютаков ще играят съответно Кириак Стефчов – пръв душманин на национал-революционерите, и безхарактерния фанфарон г-н Фратю. Красивата и талантлива Христина Джурова ще е Рада Госпожина, Пламен Димитров и Свилен Стоянов ще дадат образ на чорбаджи Марко и чорбаджи Юрдан. В останалите роли са Гергана Арнаудова, Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Валентина Андонова, Недялко Стефанов, Константин Соколов, Николай Кенаров, Валентин Митев, Николай Божков. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова, музиката е на Асен Аврамов.

Драматизацията на романа е както обикновено в опитните ръце на Юрий Дачев – отдавнашен творчески партньор на Бина Харалампиева, която с „Под игото“ продължава започналото с „Нова земя“ изследване на българския национален характер въз основа на литературното наследство на Вазов. Според нея романът точно днес звучи много съвременно. „Когато започнах да работя върху текста, се замислих над това, че българският характер в цялото си разнообразие в доста отношения е останал този, който познаваме от произведенията на класика. Продължава да го има онова разделение на хората на своеобразни три равни части: такива, които са готови да направят всичко в името на другите; такива, които ще изчакат нещата да ги свършат останалите, а те след това ще се включат към тях; и трети, които откровено предателстват. Това деление много ясно се вижда, когато го съотнесем към начина, по който реагират основните герои в романа. Продължава да го има и в днешното ни общество. Но тъй като това е един и същ народ, трябва да се научим как той може да се придвижва напред, след като запазва тези свои основни части разделени“, коментира пред „Сега“ режисьорката.

Желанието на Бина Харалампиева и екипът й е бъдещото представление да се доближи като емоция и поетичен патос до стихосбирката „Епопея на забравените“ – до онзи Вазов, който ни вълнува и в 21-ви век, без да звучи демодирано и високопарно. „Много ми се иска да стане вълнуващо представление, защото имам усещането, че на нас в момента ни липсва едно родолюбиво вълнение. Не искам да кажа „патриотично“, специално избягвам тази дума. За себе си намирам учудващо голяма липса на любов към онова, което можем да наречем българска съдба“, сподели Харалампиева, избягвайки термини, натоварени с демагогия и популизъм.

Режисьорката призна, че сега, след „Нова земя“, се чувства още по- надъхана – процесът по създаването на постановката „Нова земя“ е бил огромна школа, която в момента страшно много й помага. И макар че хронологично спектаклите би трябвало да се появят по обратния ред („Нова земя“ основно се отнася за първите години след Освобождението), като творчески ход много правилно са се родили един след друг: първо „Нова земя“, а в близко бъдеще – „Под игото“.

В продължение на близо век, от 1927 до 2023 г., романът „Под игото“ трайно присъства в историята на Варненския театър с постановки на режисьорите Иван Янев, Стоян Бъчваров, Николай Фол, Станчо Станчев и сега - на Бина Харалампиева. Премиерата на нейния проект "Под игото" е планирана за 19 септември, а следващото представление ще е на 21 септември.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата