Медия без
политическа реклама

Багрите на Йордан Петров греят ярко и на 90-годишнината му

Художникът доайен открива днес изложба живопис в галерията на СБХ на "Шипка" 6

28 Февр. 2024
СБХ
Йордан Петров работи с ярки, интензивни багри и мощен замах на четката.

Изложба живопис открива днес от 18.00 ч. в галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 един от доайените на българското изобразително изкуство – Йордан Петров. Макар и на почтената възраст 90 години (роден е през 1933-та във Видин), авторът е подготвил тази изложба с бодър дух и прилив на творчески идеи, отбелязват организаторите на събитието.

Завършил специалност „Плакат“ при проф. Александър Поплилов, с творбите си в тази област Йордан Петров участва в международни форуми за графичен дизайн (биеналета и триеналета): във Варшава, Бърно, Лахти, Тояма, Мексико, Монс, Любляна, София. Създава филмови плакати, обложки за грамофонни плочи, пощенски марки и др.

Художникът е работил по оформлението на фирмени павилиони и национални експозиции с търговски и културно-исторически характер в Хановер (в съавторство с арх. К. Калоянова), Делхи, Париж, Сингапур, Лондон, Куала Лумпур, Копенхаген, Берлин (в съавторство в арх. П. Момчилов), Пирея, София, Варна, Сливен, Велико Търново. Курирал е изложби в в Париж, Хановер, Багдат, Бърно, Делхи и др. Лауреат е на награди от национални конкурси за плакат с политическа, културна и спортна тематика. В по-късен етап започва да представя и живописни творби в поредица изложби след 1999 г.

През 2008-а, по повод на 75-годишнината си, Йордан Петров открива изложба със свои плакати и живописни творби, което дава основание на акад. Светлин Русев да възкликне „…появи се един млад живописец“, който „се е оставил в греховните страсти на живописта, а те започват от определеността на природата, за да се развихрят в една нефигурална живопис на високите цветни регистри – колкото привидно необуздана, толкова и подчинена на една живописна пространствена структура. А подобна живопис не се обяснява и преразказва – тя се преживява и всеки сам за себе си, по различен път, открива нейната експресивна красота“... Подобна изложба художникът експонира и по повод на 80-ата си годишнина през 2013 г., а през 2017 г. прави поредната си изложба, вече само с живописни платна, заедно с графика Петър Пецин, припомня "Видински алманах".

Творбите от настоящата експозиция могат да се видят в галерията на „Шипка“ 6 до 16 март.

Още по темата