Медия без
политическа реклама

Авторката на пиесата "Хага" идва за премиерата на Галин Стоев

Младият актьор Пламен Димов замества Деян Донков в постановката по текста на Саша Денисова

14 Септ. 2023
Актьорът Пламен Димов замества Деян Донков в спектакъла на Галин Стоев "Хага".
Боряна Пандова
Актьорът Пламен Димов замества Деян Донков в спектакъла на Галин Стоев "Хага".

Авторката на пиесата "Хага" - украинката Саша Денисова, идва у нас за премиерите на спектакъла на Галин Стоев по нейния текст на 19 и 20 септември, съобщиха от Народния театър, на чиято Голяма сцена ще се играят представленията. "Хага" е първото премиерно заглавие в репертоара на "академиците" за новия сезон.

На 19 септември публиката ще може да участва в дискусия със Саша Денисова, Галин Стоев и актьори, участващи в спектакъла. Модератор на разговора ще бъде главният драматург на Народния театър и драматург на спектакъла "Хага" Мира Тодорова. Дискусията ще започне след края на представлението около 21.30 ч.

"Хага" е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, унищожено от войната. В нея се преплитат елементи от политическата и идеологическата реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии. Повечето от персонажите са реални личности - виновници за бруталната инвазия, на които предстои процес (засега въображаем) в Международния наказателен съд в Хага.

В спектакъла ще видим актьорите Кремена Деянова (момиченцето), София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев. На мястото на първоначално обявения като участник Деян Донков публиката ще гледа отличния млад актьор Пламен Димов. Промяната се налага поради дългосрочни ангажименти на Донков, които не позволяват честото програмиране на представления с негово участие.

Сценограф на спектакъла е Борис Далчев, хореограф –  Марион Дърова, композитор – Емилиян Гацов-Елби, вокален педагог – Гьорги Георгиев-Антика, а костюмите са дело на Кънчо Касабов.

Саша Денисова е родена на 30 октомври 1974 г. в Киев. Тя е украински драматург, режисьор, сценарист, журналист. Завършва филологическия факултет на Националния университет "Тарас Шевченко" в Киев. Преподавала е режисура в Театралния център "Мейерхолд" и е водила лекции в Московското училище за художествен театър. Ръководи студио за авторски и документален театър „Студио-OFF“. През 2010 г., след като завършва обучение по документален театър в британския „Роял Корт“, Денисова създава трупа от съмишленици, с която практикува форми на експериментален театър. От началото на войната живее в Полша, където написва и продуцира няколко документални пиеси, сред които и „Хага“. Пиесата има премиера през февруари 2023 г. в Полша, а през юни е поставена в Arlekin Players Theatre в Бостън, САЩ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата