Медия без
политическа реклама

Актьори от Народния се активизираха в подкрепа на директора Василев

"Сашо, Рени, Валери, Камене, вие сте емоционални насилници", избухна техен колега

28 Юли 2023Обновена
Оказва се, че доста актьори не одобряват "хъщовщината" на Морфов, но според признанията им досега са мълчали от деликатност и човещина.
БГНЕС
Оказва се, че доста актьори не одобряват "хъщовщината" на Морфов, но според признанията им досега са мълчали от деликатност и човещина.

В най-горещите дни на юли разделението и конфликтът в Народния театър, занимаващи театралната общност от миналия ноември, набраха нова сила, но този път в социалната мрежа Фейсбук. След като през последните месеци подкрепящите Александър Морфов организираха няколко протеста в защита на именития творец, учредиха „Сдружение за култура“, настояващо за оставка на директора Васил Василев и създаване на Закон за сценичните изкуства, и дадоха доста тв интервюта, сега от другия лагер са се активизирали. До момента поддръжниците на директора, макар и преобладаваща част от актьорския състав на Народния (близо 50 души), сякаш нямаха видимо присъствие в общественото пространство, въпреки подписката си, поисканата от тях среща с президента Радев на 30 декември и появата им на няколко журналистически пресконференции. 

"Сашо, Рени, Валери, Камене, вие сте емоционални насилници. Вашите зависимости към пари, алкохол, тщеславие погазиха и унищожиха всичко, правено с толкова любов и отдаденост. Изморих се от лъжите ви. Срам ме е, че ви познавам", избухна днес актьорът Деян Ангелов-Додо в официалната си страница във Фейсбук.

Тон за актуалната серия откровения за обстановката в Народния даде преди три дни дълъг пост на актрисата Ана Пападопулу, който повдига много въпроси за отношенията сред топ артистите ни, изострени от над половин година насам. „За 25 години в трупата на Народния театър НИКОГА, НИКОГА колега не си е позволявал да крещи от кулисите по колеги, които играят на сцената “ТЪПАААЦИИИ”. Никога, но ето, че един от тримата "активисти", решени твърдо да унищожат всяка възможност за развитие и благоденствие на театъра, го правят. За 25 години НИКОГА, НИКОГА не съм виждала колега да извлича сценичната си партньорка за косата, крещейки й зад кулисите, че с бездарници не можел да седи на една сцена... Но ето, че един от тримата "борци за народна справедливост" е способен да го стори. За 25 години НИКОГА, НИКОГА не видях колега да злослови, заплашва и злепоставя АБСОЛЮТНО БЕЗПРИЧИННО колегите си. Но ето, че въпросните "трима мускетари" са решени на всичко да потъпчат градени доверие и приятелства с лека ръка", емоционално разказва Пападопулу.

Актрисата не споменава имена, но дава да се разбере, че не визира Камен Донев. Постът й бе споделен от доста нейни колеги, повечето от които впоследствие излязоха и със собствени послания – Бойка Велкова, Владо Карамазов, Дарин Ангелов, Жорета Николова, Биляна Петринска, Стефания Колева и др.

"…Когато близо 4 години не се играеха постановките на Александър Морфов, защото бяха свалени от предишния директор (Мариус Донкин – б.р.), къде бяха подписките, интервютата, протестите. Защо тогава вие, които пишете толкова агресивно в социалните мрежи, не писахте нищо?", пита Карамазов. И между другото припомня: "Актьорската гилдия е затворено, малко общество. Случват се много неща вътре. Има групи, има вражди… Доста често вътре от нещо малко може да пламне истински пожар. Това е и причината все повече да се отдалечавам от тази професия и да отивам към самотната работа на фотографа. Но досега това си беше вътре в гилдията и не стигаше до зрителите. И изведнъж талантливи хора започнаха да занимават публиката с техните щения за реванш и вендета."

Дарин Ангелов отбелязва, че въпреки успехите и забележителните творчески срещи – с Галин Стоев, Йерней Лоренци, Тимофей Кулябин, Джон Малкович, Ингеборга Дапкунайте, Деклан Донелан, изпраща труден сезон, пълен с разочарование, тъга, обида, огорчение. "Никога не съм си помислял, че ще се наложи да браня театъра си от колеги, които мислих, че живеят заради театъра като мен. Е, през последния сезон се случи и това. Колеги, от които съм се учил, към които изпитвам уважение, които безкрайно ценях и обичах, сякаш забравиха, че са артисти и поставиха огромното си его над театъра. Обругаваха го, плюха по него, петниха го, обиждаха го. Не стига това, ами и публиката въведоха в изкуствено създадени скандали и разчистване на лични конфликти чрез манипулации и изопачаване на истината. Надпреварваха се…да развяват байряка за някакъв псевдо-морал и да крещят с пълно гърло "незабавно уволнение", с болка нарежда артистът.

"Две трети, а може би и повече, от трупата на Народния театър НЕ иска оставката на директора Васил Василев. И не защото той е съвършен, а защото върши работата, която изисква позицията му, без пристрастия и съобразено със закона. Въпреки че НТ е творческа институция, закони и правила в нея трябва да има. Използването на т.нар. "занимаване с изкуство" като оправдание за всичко, е недопустимо", изтъква в профила си Жорета Николова. "Не разбирам защо мотивациите да се одобрява и подкрепя директорът на НТ се четат единствено като низки, жалки, мерзки, като страхливост, защо се използват определения като: хранилки, подлоги и тем подобни? Нима други основания не са възможни? Защо всяка позиция трябва да е непременно плод на зло, на меркантилен интерес, заплати и политика? Това допускане е тоталитарно в същината си. А и длъжни ли са всички да са герои, вие такива ли сте?", пита тя опонентите си и критикуващите анонимно в Интернет.  

Биляна Петринска също излезе с коментар по темата. "Никой не е против Таланта. Но Талантът не извинява гнусното поведение. Театърът е Трупата!!!! Трупата са артистите, които създават Светове на сцената. Трупата седи зад директора си и това е. ТОЧКА. На когото не му харесва – не работи с този директор в този театър! Отива там, където му харесва!!!", категорична е Петринска. Според нея противопоставянето талант – администратор е ниска топка, но тук винаги ще си останем на ниво "Левски"-ЦСКА…

"Единственото, което искаме, е да работим. И НЕ, няма разделение в Народния театър. Има едни 50 човека от едната страна и 4 от другата. Лека лудост е 4 да се налагат на 50, защото били талантливи... А да говорят и "вдигат лозунги" от името на всички в театъра е невъобразима наглост и погрешно самочувствие", заключава актрисата. 

Споделеното от актьорите буди разнородни реакции - едни ги хвалят за смелостта им, други ги обвиняват в страхливост и раболепие. 

Васил Василев, освен че съди Камен Донев за обида, задето го нарече "мижитурка" в тв ефир, засега запазва почти пълно мълчание след напускането на пиарката на Доган Велислава Кръстева и уволнението на Морфов. Но пък директорът наистина методично изпълнява програмата си, като вече "отметна" гостувания на големи имена като Иван Вирипаев, Деклан Донелан и пр. и анонсира, че още световни авторитети като Оскарас Коршуновас, Тимофей Кулябин и вездесъщият Джон Малкович ще поставят свои проекти в Народния театър. Резултатите от усилията му трябва да бъдат още по-видни в следващите сезон или два.

Другият лагер – този на Морфов, Рени Врангова, Валери Йорданов, Албена Колева, Валентин Танев и др., обаче също още не е казал последната си дума.

 

ПРИ МИНИСТЪРА

Министърът на културата Кръстю Кръстев е разговарял вчера с актьори от Народния театър „Иван Вазов“, съобщиха междувременно от ведомството. На срещата е присъствал и ресорният зам.-министър Виктор Стоянов. По информация на БТА срещата се е провела по инициатива на актьорите, като са присъствали 15 души от трупата - Албена Ставрева, Асен Данков, Биляна Петринска, Владимир Карамазов, Владислав Николов, Виктория Колева, Вяра Табакова, Георги Мамалев, Деян и Дарин Ангелови, Емануела Шкодрева, Павлин Петрунов, Стефания Колева. Всички те са представители на лагера, подкрепящ директора Васил Василев.

Актьорите са запознали подробно министъра със своята гледна точка относно ситуацията в театъра и атмосферата в него. Те са споделили тревогата си, че в публичното пространство се тиражират неверни твърдения, които смущават протичането на нормалния работен процес и ги натоварват емоционално. Артистите са призовали да бъде защитен авторитетът на институцията Народен театър.

Министър Кръстев е изслушал актьорите от първата ни трупа и е споделил с тях, че вече е имал срещи и с други страни в казуса, като му предстоят още разговори. Той им е благодарил, че досега са запазили спокойствие и доброто име на театъра чрез играта си на сцената. Кръстю Кръстев е уверил, че в качеството си на министър на културата се осланя на закона и това никога няма да се промени.

Министър Кръстев е посочил още, че в светинята и най-високо място в българския театър, какъвто е Народният, е недопустимо да има повече ескалация на напрежението. 

Актьори от кръга около уволнения главен режисьор Александър Морфов са се срещнали вече с министъра на 14 юли, след инцидента на сцената по време на представлението на "Животът е прекрасен", при който възникна поредно напрежение между Камен Донев и директора Василев, припомня сайтът "Площад Славейков". Тогава една от пералните на сцената се подпали и актьорът изрази опасенията си от възникване на пожар при пълен салон с близо 800 зрители.

Още по темата