Медия без
политическа реклама

Започна ваксинирането в старчески домове и на учители

Втората фаза от имунизационния план стартира без ентусиазъм

27 Яну. 2021
Лекарски екипи посетиха тази сутрин старчески домове в София
БГНЕС
Лекарски екипи посетиха тази сутрин старчески домове в София

Започна втората фаза от изпълнението на имунизационния план срещу коронавирус. Днес в някои градове ваксини бяха поставени на хора от старчески домове, в други пък тече подготовката за ваксинирането на учители, което ще бъде извършено утре. Първият етап включваше медици.

В София процесът стартира с дома за стари хора в кварталите "Надежда" и "Зона Б-5". Общо 30 души са пожелали да бъдат имунизирани от двете институции, бройката включва и пероснал. "Общо около 30% от домуващите в общинските домове са пожелали ваксина засега", съобщи кметът Йорданка Фандъкова, присъствала при първото поставяне на ваксините. Столичната община се грижи за 8 дома за възрастни хора. Частните пансиони към момента не са изявили желание. Доц. Лили Маринова от РЗИ каза, че няма представа защо те не се включват във ваксинирането.

Стартира и ваксинирането в домовете за възрастни в Ямболска област. Първите дози бяха поставени на потребители от Дома „Св. Архангел Михаил”. 36 възрастни хора и 15 души от персонала изявиха желание, от общо 145. Близо половината от тях прекараха вируса преди време. В дома в село Болярско също се извършва ваксиниране, и там по-рано бе регистрирано огнище.

Утре във Варна започва ваксинирането на учители. Днес бе разпратена информация към желаещите кой къде и в колко часа да се яви. Засега не се регистрира висок ентусиазъм. В София се очаква стартът при учителите да е в понеделник. Всеки град преценява съобразно наличните препарати и възможностите си. На практика втората фаза вече стартира там, където се изчерпаха желаещите да се имунизират медици.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата