Медия без
политическа реклама

Китай още не е разрешил СЗО да проучи появата на коронавируса

05 Яну. 2021

Китайските власти все още не са издали разрешение за пребиваването на международна научна група от експерти от Световната здравна организация (СЗО), която трябва да посети страната, за да установи обстоятелствата за произхода на коронавируса, появил се преди повече от година.

Това съобщи във вторник на брифинг в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, цитиран от TACC. Той каза, че членове на експертната група вече са отпътували към Китай, след като този въпрос преди това е бил обсъден с ръководството на страната.

„Днес научихме, че китайските служители все още не са издали необходимото разрешение за пристигането на групата“, каза ръководителят на СЗО, подчертавайки, че е „много разочарован от тази новина“

Двама от експертите от групата са научили новината, когато вече са тръгнали на път, а останалите - в последния момент преди да заминат. Гебрейесус каза, че е имал "контакт с висши китайски служители", по време на който е дал ясно да се разбере, че тази мисия е приоритет за СЗО. Генералният директор е получил уверения, че Китай провежда "вътрешни процедури с оглед възможно най-бързото допускане на здравните експерти".

„Целта не е да се посочи виновна страна или власт. Целта е да разберем какво е станало, за да не позволим да се случи отново“, заяви пред АФП един от членовете на екипа - Фабиан Лендерц от института „Роберт Кох“ в Германия.

Властите в Китай отричат да имат нещо общо с появата на заразата, но често са обвинявани от американския президент Доналд Тръмп, че са разпространили „китайския вирус“ из планетата. Първоначално Пекин посочи,  че заразата е тръгнала от пазар в Ухан, където са продавани живи животни. „Все повече проучвания навеждат на мисълта, че епидемията може да се е появила на много места в света“, заяви през уикенда министърът на външните работи Ван И.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?