Медия без
политическа реклама

Германия, Франция и Италия също спряха употребата на „АстраЗенека”

В Норвегия почина един от имунизираните здравни служители с тромбоза, но от СЗО смятат, че няма доказателства за връзка с ваксината

15 Март 2021Обновена
БГНЕС

Нидерландия, Германия, Франция и Италия също се наредиха сред европейските страни, които прекратиха временно употребата на ваксината на "АстраЗенека" като превантивна мярка. Същото стори и Канада. Надвечер същото стори и Испания, която спира ваксинацията с този препарат за минимум 15 дни. 

От правителството в Хага уточниха, че забраната ще важи поне до 29 март. Властите обявиха, че ще очакват становище от Европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината. Според местни медии имунизациите на около 43 хиляди души в страната ще трябва да бъдат отменени заради решението.

Решението идва след съобщенията от Дания и Норвегия за възможни странични ефекти от препарата.

В условията на трета епидемична вълна в Нидерландия днес започват тридневни парламентарни избори. В социологическите проучвания води Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте.

В следобедните часове от Берлин също обявиха, че преустановяват имунизирането с препарата на "АстраЗенека". Федералните здравни власти на Германия са взели решението днес, позовавайки се на препоръка от института "Пол Ерлих", съобщиха местните медии.

Временното спиране на поставянето в Германия на ваксината на "АстраЗенека" e заради седем случая на тромбоза при хора с поставена доза, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от ДПА.

"Случва се много рядко", каза Шпан. "Досега има седем съобщени случая, които са свързани с тромбоза в мозъчните вени, сред 1,6 милиона ваксинации (с препарата на "АстраЗенека") в Германия." "Това представлява много малък риск - но ако наистина има връзка с ваксинациите, това е несъразмерен риск", заяви Шпан.

От института са препоръчали да бъдат проведени допълнителни изследвания на страничните ефекти от тази ваксина, преди евентуално да бъде продължено поставянето ѝ на населението. Причината са множеството сигнали за възможно причиняване на тромбоза на мозъчните вени.

"Европейската агенция по лекарствата ще реши дали и как новите открития ще повлияят на одобрението на ваксината", заяви говорител на германското министерство на здравеопазването, цитиран от в. "Билд".

Часове по-късно и френският президент Еманюел Макрон обяви, че страната прекратява временно поставянето на ваксини на "АстраЗенека". От направеното изявление стана ясно, че засега употребата на препарата във Франция се замразява само за 24 часа, тъй като се очаква още утре Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да се произнесе с официално становище.

От днес Италия също преустанови употребата на ваксината на Оксфорд. От италианското здравно министерство заявиха, че решението е взето "след обсъждане на въпроса между здравния министър и премиера Марио Драги". Съобщението последва изземването на стотици хиляди дози от ваксината от италианските прокурори в северния регион на Пиемонт.

Италианският орган за лекарствата AIFA заяви, че приема решението като "предпазна и временна мярка“ в очакване на решение на ЕMA.

От Световната здравна организация коментираха, че "няма доказателства", че случаите на тромбоза са причинени от ваксината на "АстраЗенека". В свое изявление от СЗО обявиха, че разглеждат внимателно всички случаи, но "е важно ваксинационната кампания да продължи".

Според официалните данни към момента около 17 млн. души в ЕС и Великобритания са получили поне една доза от препарата на "АстраЗенека", като има сигнали за около 40 случая на получена впоследствие тромбоза.

Най-пресният докладван смъртен случай на имунизиран с Оксфордската ваксина е от днес в Норвегия, където почина единият от тримата медицински служители, приети спешно в болница заради кървене, тромби и ниско ниво на тромбоцитите. Информацията за смъртта беше потвърдена от норвежкия институт за обществено здраве, предадоха местните медии.

Въпреки високия темп на ваксинация Унгария се сблъсква с рекорден ръст на заболелите. Страната е на второ място в ЕС по Европа по ръст на имунизираните - ваксина са получили близо 1.3 милиона души от 10-милионното население на страната. В събота обаче местните власти обявиха за нов рекорд на заразените - 9444 случая. 8897 души се лекуват в болница - също рекордно високо число. Също в събота броят на починалите е достигнал 16 790 души от началото на пандемията, което поставя страната на 7-мо място в света по смъртност на милион души според данни на университета "Джон Хопкинс".

Преди няколко дни кметът на Будапеща обяви, че сред служителите на градското метро има толкова много заболели, че ако още двамина се заразят, то ще трябва да затвори, тъй като няма да остане кой да го обслужва. По-късно правителството съобщи, че ще ваксинира работещите в метрото едновременно с полицаите и военните.

САЩ обмислят скъсяване на препоръчителната дистанция срещу COVID-19. Водещият експерт Антъни Фаучи заяви, че в момента се разглеждат резултати от ново изследване и скоро може да се стигне до прилагане на различна мярка. 

В момента препоръчителната дистанция е около 2 метра. По данни от проучване от медицински център в Масачузетс няма съществена разлика в случаите на COVID-19 в училища, в които се спазва около два метра дистанция и такива, които спазват около един метър.

Литва разхлабва ограниченията заради коронавируса. Балтийската страна дава зелена светлина на всички магазини с вход на улицата да заработят отново от днес, уточняват от ДПА, цитирана от БНР. За посетители отворят врати също галериите и музеите.

В Португалия също вдигат някои от ограничителните мерки - от днес своята дейност подновяват някои второстепенни бизнеси, началните училища, както и книжарниците, библиотеките и фризьорските салони.

Ако това не доведе до нарастване на броя на новите случаи, тогава след 2 седмици властите планират да върнат в клас учениците от прогимназиалния курс. Ще заработят отново музеите, а кафенетата и ресторантите ще могат да обслужват клиенти в зоните на открито.

Очаква се гимназиите, университетите и театрите да отворят най-рано в средата на април. Пак от тогава заведенията ще могат да посрещат клиенти и вътре, но при изисквания за ограничения в капацитета.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?