Медия без
политическа реклама

Как да се спира правилно, за да не се счупи колата

Няколко прости съвета, които ще предпазят автомобила от ненужни повреди

15 Апр. 2024
Педалът за спиране трябва да се натиска рязко само в извънредни ситуации
Педалът за спиране трябва да се натиска рязко само в извънредни ситуации

В светлината на покачването на цените на автомобилите и резервните части, по-внимателният подход към работата на оборудването е напълно логичен. Следващите няколко съвета са за правилно спиране, което ще поздоли да се избегнат повишено износване или повреда на системите на автомобила.

 

Всичко трябва да става гладко

Ако не се отнася до извънредни ситуации, когато трябва да се забави ход възможно най-бързо, тогава е по-добре да се спира плавно. Така ще се избегне нагряването на накладките и дисковете и увеличаването на износването им. В идеалния случай трябва да се гледа далеч напред и да се реагира предварително на промените в пътната ситуация, за да се натиска педалът на спирачката възможно най-малко.

 

Да се следи състоянието на пътната настилка

Въобще не е желателно колата да попада в дупки - но е особено лошо, ако точно в такъв момент се удря спирачка! Защото при спиране масата на автомобила се преразпределя, предният мост се натоварва, пружините се компресират и в резултат натоварването на колелата, тялото и окачването се увеличава значително. Дори ако пропадането в дупка е неизбежно, не трябва да се забравя да се отпусне педалът на спирачката в този момент.

Има пътища с вълнообразни участъци. В този случай е по-добре да се намали скоростта предварително преди места, където повърхността започва да се издига рязко, в противен случай колата, люлееща се на тези вълни, може да удари в асфалта картера на двигателя или бронята.

 

Избягване на локви и дълбоки коловози с вода

По принцип не трябва да се влиза в локви с висока скорост - не само колата може да загуби контрол поради аквапланинг (когато гумите губят способността да източват вода от контактното петно), но двигателят може да „глътне“ вода и да претърпи хидроудар. А ако това се направи при нагорещени спирачки (например след серия от интензивни забавяния от високи скорости), тогава дисковете може да се деформират от рязката промяна в температурата.

 

Не се спира рязко при завиване

Разбира се, говорим за внезапни действия - интензивното спиране със завъртян волан може да доведе както до поднасяне на предния мост, така и до буксуване на задния. Това означава не само риск от попадане в инцидент, но и повишено износване на гумите и частите на окачването.

 

Използване на двигателя за спиране

За да удължат живота на спирачните дискове и накладки, опитните шофьори използват спиране самия двигател - с редуващо преминаване на по-ниски предавки. И това може да се направи не само в автомобили с ръчна трансмисия - повечето съвременни автомобили и автоматични трансмисии имат ръчен режим.

Ключови думи:

автомобили