Медия без
политическа реклама

Фетел: "Мерцедес" бяха шокиращо бързи

Очевидно нещо ни липсваше в Австралия, каза звездата на "Ферари"

19 Март 2019
ЕПА/БГНЕС
Себастиан Фетел бе в отлично настроение преди старта в Мелбърн, но след края на състезанието призна, че във "Ферари" има проблеми.

Пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел призна, че е бил шокиран от скоростта на "Мерцедес" в първия старт за сезона в Австралия. Шампионите доминираха в състезанието, а пилотите им Валтери Ботас и Люис Хамилтън завършиха на първите две места. Фетел остана едва четвърти, съотборникът му Шарл Льоклер е пети. Резултатите бяха донякъде изненадващи, тъй като в предсезонните тестове "Ферари" имаше сериозна преднина.

"Изненадващо и шокиращо е колко бързи бяха "Мерцедес" и колко лесно им беше. Но ние трябва да гледаме себе си. Имаме няколко дни, в които трябва да видим данните. Очевидно ни липсва нещо. В момента нямаме отговор какво. Трябва да погледнем внимателно. Но съм сигурен, че ще го намерим. Знаем, че колата ни е по-добра от това, което видяхме. Имаме добра кола, знаем го. В този уикенд не бяхме добри, но ще се завърнем", каза Фетел.

На подобно мнение бе и новият директор на "Ферари" Матиа Биното: "Сигурното е, че в Австралия не видяхме истинския потенциал на колата ни. Със сигурност той е по-голям. Не направихме това, което очаквахме. Още от първата тренировка нямаше правилен баланс в колата и страдахме с гумите. Опитахме различни настройки, но така и на намерихме баланса."

Фетел можеше да остане и пети, ако от бокса не бяха казали на Льоклер да не опитва да го изпревари. Биното потвърди, че е издал отборната заповед с цел "намаляване на рисковете". Льоклер също се съгласи с решението, а Фетел е наясно, че тепърва ще води битки с младия си съотборник. "Той ще ме поставя под напрежение през целия сезон. Ще бъде много оспорвано. Той е много талантлив, ще имаме тежки битки, но се надявам и да се забавляваме заедно", каза германецът. 

В "Мерцедес", разбираемо, останаха доволни от първия старт за сезона, спечелен далеч по-лесно от очакваното. Ботас поднесе другата изненада, печелейки вътрешната битка с Хамилтън. След победата финландецът се обърна към критиците си още по радиото, казвайки със спокоен тон: "За когото може да се отнася: нач**айте си го!" Попитан за думите си, впоследствие Ботас отговори: "Просто исках да изпратя поздрави. Има много хора, които ме подкрепят. В трудни моменти се появяват и тези с негативните коментари. Просто исках да им кажа да се погледнат в огледалото и да се попитат защо правят това."

Спортният директор на тима Тото Волф защити пилота си: "През втората половина на 2018 г. и през зимата той беше напълно отписан. Хората смятаха, че не става за работата, а той им отговори по възможно най-доминиращия начин."

Ботас взе допълнителна точка благодарение на най-бързата си обиколка. Волф обаче заяви, че и финландецът, и Хамилтън са игнорирали заповедта от бокса да не гонят най-бърза обиколка за тази точка. "Бях им забранил да го правят, ако сме на първо, второ или трето място. Те обаче напълно ме игнорираха!"

В "Ред Бул" пък смятат, че ще се намесят в битката за титлата. Съветникът в тима Хелмут Марко твърди, че разликата спрямо "Мерцедес" е малка: "Ще направим необходимото да я намалим. Гледаме напред към "Мерцедес", а не назад към "Ферари". За нас целта е първото място, искаме повече от третото."