Медия без
политическа реклама

Dacia, BMW и Tesla са на последните места по надеждност

Това показват данните на германския тест за техническа изправност TÜV

24 Дек. 2023АЛЕКС МИЛЕВ
Tesla
Tesla Model 3

Tesla избира да не участва в проучванията на JD Power в САЩ, така че не е лесно да се сравнява надеждността на автомобилите ѝ с тези на конкурентите. Последните данни от германската организация TÜV обаче дават тревожна представа за това какво може да се случи на всеки, който иска да купи употребявана Tesla Model 3.

Тестът TÜV, както е известна проверката, е оценка на техническата изправност и носи името на една от компаниите, която я извършва. Всъщност истинското име на техническия преглед е Hauptuntersuchung, и той се провежда на всеки 24 месеца, като е задължителен за всички коли на възраст над 3 г. Проверяват се компоненти, свързани с безопасността и емисиите, включително шасито, спирачките, кормилното управление, светлините, огледалата, предпазните колани и др. Ако тестът не бъде покрит, колата се спира от движение.

За първите 6 месеца на 2023 г. повече от 10 млн. автомобила са били подложени на теста, като 20% от тях не го издържаха и съответно не получиха жълт стикер, който им позволява да се движат по пътищата. А лидери сред неиздържалите коли до 3-годишна възраст са Tesla и Dacia - два производителя, които редовно се надпреварват за победа при месечните продажби в Европа.

Tesla Model 3 се оказва най-дефектен като цяло в сегмента на 2-3-годишните автомобили. Често отбелязваните проблеми включват спирачни недостатъци. За тях тестващите обясняват, че отчасти се дължат на това, че електромобилите разчитат в голяма степен на рекуперация на енергия, за да забавят скоростта си, което означава, че конвенционалните спирачки не се използват подходящо, за да работят ефективно. Други често срещани неизправности са проблеми с окачването, произтичащи от напрежението при носене на тежки батерии.

Dacia заема второ място след Tesla при "най-новите употребвани коли", но се класира най-лошо като цяло в сегментите на 6-7, 8-9 и 10-11 години, а в другите "възрастови групи" също е в тройката.

BMW също се представя зле, неговите X5 и X6 SUV, 5- и 6-Series седани, комби, купета и кабриолети и неговите 2-Series Active- и Gran Tourers присъстват в списъка. В отделните "възрастови групи" се появяват още Renault, Seat Alhambra, Fiat Punto и Nissan Qashqai.

Ето и кои модели се провалят най-често на тестовете на TÜV (процентите са на автомобилите, които се спират от движение):

Възрастова група (2-3 г.):
Tesla Model 3 - 14,7%, Dacia Logan - 11,4%, Seat Alhambra - 10,3%.

Възрастова група (4-5 г.):
BMW X5/X6 - 17,9%, VW Sharan - 17,7%, BMW 2-Series Tourer - 17,6%.

Възрастова група (6-7 г.):
Dacia Dokker - 25,9%, BMW 5/6-Series - 24,8%, Dacia Duster - 24,6%.

Възрастова група (8-9 г.):
Dacia Dokker - 32,2%, Fiat Punto - 29,7%, Dacia Logan - 29,1%.

Възрастова група (10-11 г.):
Renault Twingo - 36,2%, Dacia Logan - 35,5%, Renault Clio - 34,6%

Възрастова група (12-13 г.):
Dacia Logan - 40,9%, Renault Twingo - 39,9%, Nissan Qashqai - 38,8%.

Ключови думи:

Tesla, Dacia, BMW