Медия без
политическа реклама

BMW възроди още една икона

Версията 3.0 CSL е най-мощната в историята на 3-Series

16 Дек. 2022
BMW

Спортното подразделение на BMW имаше много поводи за гордост в годината, в която отбеляза своята 50-годишнина. То пусна на пазара няколко модела, които със сигурност ще се харесат на феновете - чаканият дълго време M3 Touring, а също M4 CSL и новото поколение на M2.

Най-доброто обаче беше запазено за края на годината, когато официално беше възродена една икона - 3.0 CSL. Този автомобил

 

отдава почит на легендарния Coupe Sport Lightweight

 

от 1970 г., като носи обозначение E9 и е рекламиран като "най-ексклузивният специален модел" в историята на M Sport. Стилът му с отличителна бъбрековидна решетка повтаря тази на концепцията 3.0 CSL Hommage от 2015 г., но сега има някои промени по нея - като вложка във формата на решетка с диамантена структура. Рамката на решетката има алуминиево покритие, което се вижда и на рамките на страничните прозорци. Големите вдлъбнатини в предната престилка също напомнят за оригиналния 3.0 CSL, като същевременно имат функционална роля, тъй като охлаждат двигателя и спирачките. Монтираните на капака въздушни перки също препращат към модела от 70-те години.

Друг важен елемент са лазерните фарове, заимствани от "братчето" M4 CSL. Те също получават жълти акценти като знак на почит към състезателните автомобили от миналото и съвременния M4 GT3. Страничният профил разкрива изпъкнали калници и лети джанти с централно заключване с размери 20 цола отпред и 21 цола отзад. Те са боядисани в златисто, имат Y-образен дизайн и са обвити в поръчкови гуми Michelin с щамповано "50", за да отбележат половин век от създаването на подразделението M.

Задната част е най-ясната връзка с класическия модел. Там инженерите и дизайнерите на BMW M са поставили изпъкнало крило. То има затворени страни и старото лого на M Power - точно както оригинала преди 50 години. Големият елемент е допълнен от монтиран на покрива спойлер, подобен на модела E9. Самата кола е в цвят Alpine White Uni с традиционната за М-моделите графика.

Новият 3.0 CSL използва

 

най-мощния редови шестцилиндров двигател,

 

монтиран някога на 3-Series. 3.0-литровият туин-турбо е с мощност от 553 к.с. и максимален въртящ момент 550 Nm, който е намален с цели 100 Nm в сравнение с M4 Competition и M4 CSL. Причината е, че автомобилът използва шестстепенна ръчна скоростна кутия, която не може да се справи с пълния въртящ момент.

Трансмисията изпраща мощност изключително към задните колела, където от BMW са монтирали M-диференциал. Въглеродно-керамичните спирачки са част от стандартното оборудване, както и фокусираното върху пистата адаптивно М-окачване с електронно контролирани амортисьори. В интериора се залага на изцяло карбонови седалки, CFRP-тапицерия на вратите и бяло копче за превключване на скоростите.

BMW ще сглоби само 50 индивидуално номерирани автомобила в рамките на около три месеца. Боядисването изисква специфичен процес, докато някои от частите ще бъдат произведени на ръка. Всеки автомобил преминава през не по-малко от осем цикъла на сглобяване в точно толкова производствени станции по време на сложен процес, който отнема до 10 дни.

Ключови думи:

BMW, автомобили

Още по темата