Медия без
политическа реклама

Зверско убийство провокира крайни политически реакции

Заради смъртта на дете в село Сотиря ВМРО настоя да се въведе химическа кастрация

Илияна Кирилова
Воеводите настояват и за премахване на съкратеното съдебно следствие.

Премахване на съкратеното производство и сурови наказания за изнасилване и педофилия поискаха в неделя от ВМРО. Повод за това е извършеното миналата седмица брутално изнасилване и убийство на 7-годишно дете в село Сотиря, заради което днес в Сливен е обявен ден на траур. В позицията си до медиите от партията настояха да започне обществено обсъждане на въвеждането на химическа кастрация за извършителите на подобни сексуални посегателства.

Ден по-рано Красимир Каракачанов, лидер на партията, вицепремиер и министър на отбраната, написа във фейсбук профила си: "Случаят в Сотиря показва за пореден път, че концепцията за несоциализираните общности, която предложих, трябва да бъде приета. Знам, че някои колеги се боят от Европа, но за мен сигурността на българските граждани е по-важна от намръщените физиономии на чиновниците в Брюксел".

За случая бе съобщено в петък, след като предния ден момиченцето е било намерено в безпомощно състояние под един от мостовете в селото. Малко по-късно то е починало вследствие на множеството наранявания. Убиецът - 21-годишният Мартин Трифонов, бе заловен от полицията ден по-късно след няколкочасови преследвания и оказване на съпротива, заради което бе прострелян от полицията и впоследствие опериран. В събота Окръжната прокуратура в Сливен му повдигна три обвинения - за убийство, за блудство и за изнасилване. В неделя служебният му защитник потвърди пред Би Ти Ви, че Трифонов е признал вината си в сливенската болница. Той е казал, че по време на престъплението е бил пиян - първо пил ракия, после бира. Заявил, че осъзнава случилото се, за което съжалява. По думите на адвоката той е разказал и "смразяващи детайли" за извършеното от него, които обаче защитникът отказа да коментира.

"Това не бива да остане просто поредният абзац от дългата сводка с престъпления, извършени от маргинални субекти. Това е симптом за сериозността на проблема, за който ние от ВМРО говорим от години", посочват от партията в позицията си. Оттам припомниха и други случаи от дългия "списък с придобилите публичност подобни нечовешки зверства": Вероника Здравкова във В. Търново, убита от рецидивист, излязъл от затвора няколко дни преди това и съден по бързото производство за убийство със споразумение с прокуратурата и пуснат преждевременно; Виктория Маринова в Русе, изнасилена и убита от циганин, също сключил споразумение с прокуратурата; 23-годишна жена, изнасилена и ограбена от алжирец до Конната база в София; изнасиленото и пребито непълнолетно момиче от с. Хайредин, община Козлодуй; бившия учител по музика в Казанлъшко училище, системно изнасилвал 13-годишната си дъщеря, и т.н. "Да не пропускаме десетките известни случаи на възрастни жени, с които неведнъж са се гаврили подобни изверги, както и изнасилванията на момчета, последното от които беше в квартал „Секирово” на Раковски, казват от ВМРО. 

От партията са категорични, че подготвените промени в НПК за съкратеното съдебно следствие, с което присъдите се намаляват с до 1/3, трябва да отпаднат, особено при подобни тежки престъпления. Според тях това само води до регресия при престъпниците, които след 10 г. се озовават на улицата и продължават да изнасилват и убиват. "Категорични сме, че институтът на неизбежната отбрана също трябва да бъде разширен и внедрен в наказателната юриспруденция максимално бързо, и отваряме за дебат въвеждането на химическата кастрация при изнасилвания, блудства и други сексуални посегателства - практика, която отдавна се прилага в други държави", казват от ВМРО.

Още по темата