facebook
twitter

България

За седмица ромите във Варна се ограмотиха в полза на ГЕРБ

574
Илияна Кирилова

Между двата тура на местния вот със значителна група избиратели се е състояла странна метаморфоза – първата неделя масово са гласували с недействителни бюлетини, а втората - с действителни. Случаят е от ромските секции във Варна, за него вчера информира "Дневник". Вотът се е преориентирал в полза на ГЕРБ.

"В секцията, където гласуват жителите на най-голямото варненско гето "Максуда", на първи тур са регистрирани над 70% недействителни бюлетини, а на втория по-малко от 10%", отбелязва изданието. Подобна е ситуацията и в другите ромски секции в града. А малцинствият вот на балотажа масово подкрепи Иван Портних (ГЕРБ), гласовете за опонента му Костадин Костадинов ("Възраждане") бяха единични. На първия тур обаче ситуацията не бе такава, действителните бюлетини "шарено" се пръснаха сред  различни кандидати, макар Портних отново да имаше предимство. Това странно електорално поведение в крайна сметка се оказа доста важно, защото на първи тур на Портних не му стигнаха около 400 бюлетини – ако недействителните още тогава са били в негова полза, щеше да спечели от раз.

А ето конкретни числа от район "Аспарухово", където в ромските секции Портних получи най-силна подкрепа на балотажа: на първи тур в една от урните има 249 бюлетини, 215 от тях са недействителни; на втори тур от 223 бюлетини недействителните са само 16; 198 са в полза на Портних, едва 7 за Костадинов. Същата случка с подобни пропорции се е състояла и в състезанието за районен кмет, където претендентът на ГЕРБ спечели срещу такъв на БСП втората неделя.

Все още няма коментари

Още

Успоредно с местните налози расте и кметският щат

16.12.2019

ДИЯН ИВАНОВ

20
Работещите в Белодробната болница във Варна са без заплати от 8 месеца

13.12.2019

335 5
Леден душ и във Варна след вота: коли в Салтанат ще има

03.12.2019

ДИЯН ИВАНОВ

298

Влез или се регистрирай за да коментираш

×