facebook
twitter

България

ВСС спаси Гешев от дебат за дисциплинарно наказание

Позицията на съдиите срещу правосъдния министър и избрания за главен прокурор не влезе в дневния ред на съдебните кадровици
643
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Представляващият ВСС Боян Магдалинчев прехвърли отговорността за пропуска на отсъстващия правосъден министър Данаил Кирилов.

Писмото, с което над 170 съдии от цялата страна поискаха публично извинение от правосъдния министър Данаил Кирилов и дисциплинарно разследване на избрания за главен прокурор Иван Гешев, изненадващо не намери място в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет, който заседаваше в четвъртък, съобщи lex.bg. Позицията на магистратите беше изпратена до премиера, председателя на Народното събрание, до ВСС и Инспектората към него още в началото на седмицата.

В началото на заседанието на съдебните кадровици председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов попита защо писмото на съдиите не присъства в дневния ред. На въпроса му отговори представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който се оправда, че "не той е човекът, който определя дневния ред, а по конституция и закон министърът на правосъдието го утвърждава“. В същото време обаче правилникът за дейността на ВСС гласи, че "проектът на дневен ред се изготвя от главния секретар въз основа на постъпилите предложения от: колегиите на Висшия съдебен съвет; постоянни и временни комисии към пленума; членове на Висшия съдебен съвет; министъра на правосъдието съобразно правомощията си“. Така на практика Данаил Кирилов единствено утвърждава подадения му дневен ред.

По-късно на сайта на ВКС беше публикувано писмо на Панов до правосъдния министър, в което пита защо позицията на съдиите не е била подложена на дебат. Ден след като на 14 ноември ВСС повторно избра Иван Гешев за главен прокурор, десетки магистрати определиха поведението на Кирилов по време на заседанието като недопустимо. Според тях очевидната заплаха от страна на Гешев към члена на ВСС Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към друг член от квотата на съдиите – съдия Олга Керелска, представляват по същността си и дисциплинарно нарушение, тъй като уронват престижа на съдебната власт. „Арогантното поведение и езикът на персонална конфронтация нямат място нито във ВСС, нито в съдебната система и държавното управление въобще", категорични са съдиите.

КОНФРОНТАЦИЯ

На заседанието на съдебните кадровици в четвъртък за пореден път се стигна до конфликт заради т. нар. кариерни бонуси, които предстои да бъдат въведени с промени в Закона за съдебната власт. ГЕРБ предложи да се предвиди членовете на ВСС да се възстановяват на по-висока длъжност от заеманата преди избора им в кадровия орган, след като приключи мандатът им. Въпреки че в дневния ред беше предвидено обсъждане на този казус, Даниела Машева от прокурорската колегия предложи точката да бъде оставена без разглеждане, защото ВСС няма компетентност да дава становища по законопроекти между двете четения в парламента. По този повод председателят на ВСК Лозан Панов заяви: „Всеки цинизъм си има граници, но очевидно във ВСС цинизмът няма граници".

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Министерството на правосъдието отказва да изпълни съдебно решение

26.02.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

26572 17
ТВ дебат на демократите: Всички срещу Блумбърг

20.02.2020

815 8
Президентът проведе консултации с ВСС за промени в конституцията

19.02.2020

258

Коментари

ГАМЕНЧЕТО

Как стигнахме до тук?

fisherman

 Вероятната причина е; докато се борихме за хляба, ни отнеха свободата!

https://chitanka.info/text/2795-bylgarija-ili-mafi...

Влез или се регистрирай за да коментираш