Медия без
политическа реклама

Визитата на Зеленски може и да бъде отменена

Кабинетът одобри два проекта на съвместни документи с Украйна

05 Юли 2023Обновена
Тодор Тагарев
Илияна Димитрова
Тодор Тагарев

Изтичането на предварителна информация за визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас е предпоставка, ако е имало планирано посещение, то да бъде отменено. Това коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти на полигона "Ново село".

Аз от снощи не съм в течение на никакви дискусии по въпроса. Имах възможността медийно да изразя съжаление, че е изтекла такава информация. Не би трябвало това да се случва и да изтича информация. Украйна е във война, президентът Зеленски е върховен главнокомандващ. Той представлява интерес за противника. Той е изключително ценен гост навсякъде, където реши да отиде, каза Тагарев, цитиран от БТА. Той изрази надежда, че възможността Зеленски да дойде в България ще се реализира в бъдеще време. Според Тагарев такова посещение би било високо признание за ролята на България в подкрепата ѝ за Украйна.

Всичко, което сме предоставили до момента на Украйна, следва стриктно законите на страната и процедурите, които са определени. Тези процедури не предполагат ад хок решения в рамките на няколко дни или часове. Така че, предполагам, че една негова потенциална визита ще покаже, че е високо ценена помощта на България, която вече е направена, и потенциалът ни евентуално за допълнителна помощ. Той може да реши да постави някакви други допълнителни искания, които ние ще разгледаме стриктно, в съответствие със законите и процедурите, заяви Тагарев.

 

ДОКУМЕНТИ

Министерският съвет прие днес две решения, свързани с одобрението на съвместни документи с Украйна. Едното е проект на Съвместна декларация между България и Украйна относно евроатлантическата интеграция на Украйна. В двустранна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата й срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната й цялост, и по пътя й към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това, предаде правителствената пресслужба.

България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи подкрепата си за членството на Украйна в НАТО, съгласно взетото решение от Срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., препотвърдено на следващи срещи на върха на Алианса, включително в Мадрид през юни 2022 г., посочват още от МС.

Другият одобрен проект е на меморандум за разбирателство между енергийните министерства на двете страни за сътрудничество в енергийната област въз оснота на принципа на взаимна изгода. Документът изразява желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит в областта на използването и трансфера на знания и ноу-хау, свързани с по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии, съобщават от "Дондуков" 1.

Потенциалните сфери на сътрудничество са свързани с подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на съхранението на енергия, стартиране на интелигентни мрежи, насърчаване на цифровизацията, както и сътрудничество в областта на ядрената енергетиката. Съвместна работна група ще развие формите на сътрудничество в посочените области. Предвидено е действието на меморандума да бъде пет години, с възможност за автоматично подновяване за нови три години.

 

 

Още по темата