Quantcast
Ваксинирани или преболедували продавачи може и да не носят маски | СЕГА
facebook
twitter

България

Ваксинирани или преболедували продавачи може и да не носят маски

Преценката ще е на работодателя, разпореди здравният министър
907
 Илияна Кирилова

Задължението за носене на маски в търговски и обществени обекти от страна на персонала пада частично. С заповед на здравния министър Стойчо Кацаров се въвежда изключение от 16 юни за членове на работни колективи до 7 души - стига да са ваксинирани срещу коронавирус или преболедували, и ако работодателят им разреши.

Официалното съобщение на Министерството на здравеопазването гласи: "Днес, 15 юни, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите. Условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция.

По смисъла на заповедта за „ваксинирано срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза. За „преболедувало COVID-19“ се приема лице с лабораторно доказан COVID-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест, за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19".

 

ЗАЩИТНИТЕ МЕРКИ ЗА ИЗБОРИТЕ

Здравното министерство публикува и указания за мерките, които трябва да се спазват при провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. На практика те повтарят онези, които действаха на предния вот на 4 април.

За гласоподавателите остава задължението да носят маски в избирателните секции, покриващи носа и устата. Ако дойдат без защитни средства, такива трябва да им се предоставят на входа на сградата, в която ще гласуват. Ръцете трябва да се дезинфекцират на влизане. За целта на входовете ще има дезинфектанти. Ще се спазва и физическата дистанция от 1.5 метра.

Важен момент – избирателят се идентифицира като оставя личната си карта на масата на избирателната комисия и след това сваля за кратко маската си, като спазва дистанция от членовете й. Щом бъде идентифициран, веднага трябва отново да я постави.

Всякакъв физически контакт между гласоподавателите и членовете на комисиите трябва да се избягва, включително когато избирателите получават чип картата за машинно гласуване или бюлетината.

Гласуване под карантина

Гражданите, които са обявили, че искат да гласуват у дома, тъй като са поставени под карантина или в изолация, ще бъдат обслужени от подвижна избирателна секция. Членовете й ще носят защитни костюми, ръкавици и шлемове. Избирателят трябва да бъде с маска, сложена по правилния начин. Преди гласуването той трябва да дезинфекцира ръцете си, да свали за кратко маската, за да бъде идентифициран, а след гласуването да се подпише в избирателния списък със собствена химикалка.

Предизборна кампания

От здравното министерство препоръчват предизборните събития да се провеждат на открито, при спазване на физическа дистанция и със защитни маски от участниците. Броят на последните трябва да се регулира чрез увеличаване броя на транспорните средства и намаляване на пътниците в тях; поетапно пристигане; определяне на входове и изходи за събитието.

Още

„Промяната“ прибира близо 70% от предизборните дарения

29.09.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4059
ВМА започва поставянето на адаптирана ваксина срещу COVID-19 

27.09.2022

2001
МВР: На избиратели се раздават по 100 лв. за вота

28.09.2022

Обновена

2257