Quantcast

Медия без
политическа реклама

Търговци по „Графа” съдят Фандъкова за безкрайния ремонт

Искът е за сериозна сума, призна зам.-кметът Дончо Барбалов

03 Апр. 2019ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
Илияна Кирилова
От началото на ремонта на "Графа" много от магазините смениха притежателя си, а други стоят без наематели.

Наематели на търговски обекти по столичната улица „Граф Игнатиев” завеждат колективен иск срещу Столичната община заради прекалено дългия ремонт на улицата и претърпените вреди, съобщи БНР. „Не завеждаме иск срещу ремонта, а срещу недопустимо дългия ремонт. Поставили сме желание за обезщетение между нормалните обороти, които сме правили преди ремонта, и тези, които сме правили по време на ремонта. Изключваме трите месеца, за които вярваме, че е трябвало да се направи той. Не претендираме за целия период от 11 месеца (ремонтът на "Граф Игнатиев" започна на 7 май м.г. - б.р.), откогато трае реконструкцията, а за около шест. Другите приемаме, че са били необходими“, уточни Диана Дамянова, която е наемател на магазин по „Графа”.

Според адвокат Ивана Мурджева, която представлява ищците, първоначално те са искали да се споразумеят с „Московска” 33 и едва по-късно са стигнали до решение за съд. Според нея искът има за цел да получи справедливо обезщетение за пострадалите от действията на кмета Йорданка Фандъкова и администрацията й.

Ищците твърдят, че общината в никакъв момент не е направила оценка как нейните добри намерения за ремонт ще се отразят върху съществуващия бизнес в района. "Там са малки предприемачи. Такъв иск дава ясен знак на онзи, който е причинил вредата, че поведението и причиняването на колективни щети трябва да бъде по някакъв начин възмездено. Хубавото на тези искове е, че съдебното решение ще се отнася до всички“, допълни Мурджева.

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов отговори, че искът е за сериозна сума, която няма как да бъде платена с еднолично решение на когото и да било в общината. „Ако имат претенция към общината, имат пълното право да се обърнат към съда. Ако искат да съдят, тяхно право е“, измъкна се той от коментар по същество.

Още по темата