Медия без
политическа реклама

Съдът върна уволнения за плагиатство ректор на ТУ-Варна

ТУ-Варна

Първият уволнен заради плагиатство ректор на университет у нас е върнат на поста си. Варненският районен съд възстанови Росен Василев на заеманата от него длъжност ректор на Техническия университет в града, съобщиха преди ден от пресцентъра на съда. Решението, с което уволнението му се признава за незаконно и се отменя, е от 22 февруари т.г. Съдебният акт обаче не е окончателен и подлежи на обжалване пред Варненския окръжен съд в 2-седмичен срок.

Срещу Росен Василев отдавна има сигнали, че е станал професор и доктор на науките благодарение на почти дословно преписани чужди трудове, но до м.г. нямаше регламент, по който да се действа в такива случаи. Такъв беше въведен с промени в закона за развитие на академичния състав, които развързаха ръцете на министерството да действа в такива случаи. Така новосъздадената комисия по академична етика към просветния министър реши категорично, че плагиатство при Василев има, след което министър Красимир Вълчев назначи за служебен ректор проф. Розалина Димова. Тя освободи от длъжност Василев през ноември 2018 г., но той обжалва заповедта за уволнението си.

Вчера от МОН не видяха проблем в решението на съда и коментираха, че Василев е върнат единствено на академичната длъжност "професор", от която е бил освободен от проф. Димова. В решението на Варненския районен съд обаче пише изрично, че бившият ректор се "възстановява" на заеманата от него длъжност ректор. В мотивите към него е посочено, че той е освободен не от Общото събрание, което го е избрало и с което е сключил договор до края на юни т.г., а от временния ректор.

От съда коментираха, че решението още не е влязло в сила и по всяка вероятност ще бъде обжалвано. До редакционното приключване на броя "Сега" не успя да се свърже с проф. Димова.

ГЛЕДНА ТОЧКА

В същото време председателят на Общото събрание на ТУ-Варна проф. Виктор Чириков излезе със съобщение, че „академичната общност на ТУ-Варна се надява с това да приключи абсурдната клеветническа кампания, насочена срещу университета и неговия ректор", както и "да се възстановят спокойният дух и нормалният ритъм на работа".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата