facebook
twitter

България

Съдът върна уволнения за плагиатство ректор на ТУ-Варна

256
ТУ-Варна

Първият уволнен заради плагиатство ректор на университет у нас е върнат на поста си. Варненският районен съд възстанови Росен Василев на заеманата от него длъжност ректор на Техническия университет в града, съобщиха преди ден от пресцентъра на съда. Решението, с което уволнението му се признава за незаконно и се отменя, е от 22 февруари т.г. Съдебният акт обаче не е окончателен и подлежи на обжалване пред Варненския окръжен съд в 2-седмичен срок.

Срещу Росен Василев отдавна има сигнали, че е станал професор и доктор на науките благодарение на почти дословно преписани чужди трудове, но до м.г. нямаше регламент, по който да се действа в такива случаи. Такъв беше въведен с промени в закона за развитие на академичния състав, които развързаха ръцете на министерството да действа в такива случаи. Така новосъздадената комисия по академична етика към просветния министър реши категорично, че плагиатство при Василев има, след което министър Красимир Вълчев назначи за служебен ректор проф. Розалина Димова. Тя освободи от длъжност Василев през ноември 2018 г., но той обжалва заповедта за уволнението си.

Вчера от МОН не видяха проблем в решението на съда и коментираха, че Василев е върнат единствено на академичната длъжност "професор", от която е бил освободен от проф. Димова. В решението на Варненския районен съд обаче пише изрично, че бившият ректор се "възстановява" на заеманата от него длъжност ректор. В мотивите към него е посочено, че той е освободен не от Общото събрание, което го е избрало и с което е сключил договор до края на юни т.г., а от временния ректор.

От съда коментираха, че решението още не е влязло в сила и по всяка вероятност ще бъде обжалвано. До редакционното приключване на броя "Сега" не успя да се свърже с проф. Димова.

ГЛЕДНА ТОЧКА

В същото време председателят на Общото събрание на ТУ-Варна проф. Виктор Чириков излезе със съобщение, че „академичната общност на ТУ-Варна се надява с това да приключи абсурдната клеветническа кампания, насочена срещу университета и неговия ректор", както и "да се възстановят спокойният дух и нормалният ритъм на работа".

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нинова бе унижена във Варна след „чистката“

16.07.2019

7509 40
Нинова започна чистката по места от Варна

16.07.2019

Таня Петкова

1204
Съд пусна румънеца, който прегази дете в Морската градина

13.07.2019

1119 30

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

И сега уволняващото Вишинскенце под формата на министърче-счетоводителче, заедно с тричленките и петчленките си - ко, някаква отговорностичка ще поеме ли?

Ще да си ходи ли, барабар със законодателната си инициативка, комисийката по образованийцето и НСнцето Му, приело юридическото недоразуменийце на квадрат ЗРАСРБ-2?

SvSophia
снимка на SvSophia

Което недоразуменийце на квадрат ЗРАСРБ-2 с кални ботуши гази по административното право, по СНСта, ВАКове, учени, с анонимните си  регистраторчета из НАЦИД и широко отворените си порти за доносници от всякакво естество?

SvSophia
снимка на SvSophia

П.П. Не вземам отношение по конкретния казус, въпросът е принципен.

Дежурния

Интересно ми беше кой ще скочи пръв на барикадата в защита на плагиатство в особено големи размери.

Заключенията на комисията по академична етика

http://www.mon.bg/upload/17551/doklad_KAE_112018-1...

При такива констатации, или намираш доводи за опровергаването им публично и ясно или се завираш в миша дупка и си траеш. Търсенето на някакви административни вратички за съдебни решения не опровергава плагиатството в особено големи размери. И изглежда част от жалката ни "академична общност" приема такива неща за нормални. Жалка и срамна работа, на дълбоко изровено академично дъно.

 

 

SvSophia
снимка на SvSophia

Интересно ми беше кой ще скочи пръв на барикадата в защита на плагиатство в особено големи размери.

Лъжа!!!

Къде, бе челеби, видяхте защита на плагиатството.

Единственото, което би трябвало да сте видели, ако изобщо умеете да четете, е антизащита на разпасалото се и самозабравило се счетоводителче и законодателните замашки на Барни-Ръбълите в стил Вишински.

SvSophia
снимка на SvSophia

Именно газенето на основни принципи на административното право в ЗРАСРБ-2 и на ЗВО от министърчето връща на бял кон този ректор, който може и да е плагиатствал, не съм специалист да съдя.

Дежурния

"Министърчето" се е намесил както може след като "академичната общност" не е показала някаква реакция на "плагиатство в особено големи размери". Всъщност показала е, въпреки сигналите, процедурите за "голям доктор" и "професор" са били завършени. След доказаното плагиатство, "академичната общност" е приела за нормално такъв човек да си стои ректор на "университет" до завършване на мандата, сигурно така би трябвало да е по административните процедури. Все пак още има време да видим какво сега ще измъдрят академичните чиновници и блюстители на административните порядки.

SvSophia
снимка на SvSophia

Мигар някой спори, че плагиатството е недопустимо?

Но да се чете требе: 

В решението на Варненския районен съд обаче пише изрично, че бившият ректор се "възстановява" на заеманата от него длъжност ректор. В мотивите към него е посочено, че той е освободен не от Общото събрание, което го е избрало и с което е сключил договор до края на юни т.г., а от временния ректор.

Който временен ректор е назначен от министърчето, ако ме разбирате.

Дежурния

Временният ректор е назначен след като общото събрание на автономния университет е дало своя мълчалив принос към академичната коректност и почтеност, в българска трактовка.

Ако беше преди това, обсъждането на административни процедури можеше и да е уместно.

SvSophia
снимка на SvSophia

Бла-бла-бла.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×