Медия без
политическа реклама

Съдът глоби с 1000 лв. двама от протестите през 2020 г. заради счупен автомобил

23 Март 2023
Инцидентът пред румънското посолство през 2020 г.

Софийският районен съд наложи глоба от 1000 лв. на Георги Георгиев и Стоян Атипов, обвинени за потрошаването на автомобила на зъболекарката Елена Мицева и семейството й до румънското посолство по време на протестите през лятото на 2020 г., предаде репортер на БГНЕС.

Атипов и Георгиев трябва да платят и всички разноски по делото.

Обвиненият Стоян Атипов и адвокатът му Диньо Бозанджиев уточниха пред БГНЕС, че това е дело срещу хора, които са протестирали срещу определена партия и проблемите в съдебната власт, които се виждат и днес. “Хората излязоха на улиците, ще продължат да излизат докато това не се оправи” заяви Атипов. Относно случая с автомобила на Мицева обвиняемият подчерта, че се е опитвал да предпази протестиращите от опасността да бъдат сгазени. “Писъците на хората или не я трогваха или не ги чуваше. Дамата искаше да изчезне от мястото, затова и свалих регистрационната й табела”, обясни още Атипов.

Защитата на Стоян Атипов каза, че клиентът му и Георгиев са били разпитвани три пъти в СДВР. “Ние ще обжалваме през СГС - за мен това е абсурдно решение”, каза още адвокат Бозанджиев.

На 17 август 2020 г. около 21:00 ч. в района на румънското посолство се провеждаше гражданският протест с искане за оставката на правителството. Около 21:30 ч. протестиращите блокираха пътното платно. Между тях били и двамата обвиняеми. По същото време Елена Мицева пътувала със съпруга си в семейния автомобил заедно с двете си малолетни деца. Колата се движела по бул. "Ситняково". В района на кръстовището пред румънското посолство Мицева забелязала протестиращите граждани и навлязла с автомобила в кръстовището бавно, опитвайки се да мине напред. Участващите в протеста граждани започнали да викат да спре. Мицева спряла, но навлизането на автомобила в кръстовището предизвикало гневна реакция сред протестиращите. Те наобиколили превозното средство и започнали да блъскат, удрят и клатят автомобила. Децата, които пътували на задната седалка, се уплашили и разплакали. Георгиев е бил сред протестиращите, които блъскали по автомобила. Той удрял с ръце по предното стъкло на колата и то се счупило. След това се оттеглил и се слял с тълпата. Мицева се обадила на телефон 112 и подала сигнал за случващото се. В това време Стоян Атипов удрял по страничните стъкла и капака на колата, след което свалил задната регистрационна табела на автомобила, която оставил на автобусна спирка. Към мястото на инцидента били изпратени екипи на полицията, а по случая бе образувано досъдебно производство.

Софийска районна прокуратура предаде на съд двама обвиняеми за хулиганство по време на протестите пред румънското посолство миналия август. Тогава жена, шофираща лек автомобил, се вряза на малка скорост в блокиралото кръстовището множество.

 

Още по темата