Медия без
политическа реклама

Съд предаде на Германия още един българин от колцентър

Разрешението е дадено, след като германските власти гарантират, че той ще лежи в български затвор

12 Дек. 2023
Поредна акция на българската полиция в колцентър по искане на Германия
МВР
Поредна акция на българската полиция в колцентър по искане на Германия

Варненският окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест спрямо 28-годишен българин, който се издирва от съдебните власти в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество, съобщават от съда.

Това е пореден случай на предаване на младеж от колцентър за съдене в Германия. Изчисленията сочат, че подобна заплаха тегне над повече от 5000 души. От предадените вече има няколко случая на ефективно осъдени.

В конкретния случай според германските власти Никола Б. и други негови колеги, които работели в колцентър в офиси в София и Варна, подвеждали чуждестранни клиенти да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти с обещания за високи печалби.

Все повече млади българи, работещи в колцентрове, биват арестувани у нас с европейски заповеди за арест, а след това са екстрадирани в Германия и съдени за финансови измами.  От 2017 г.

Инвеститорите имали възможност да следят нарастването на сумите в платформа, която разследващите установили, че всъщност е манипулативен софтуер. Реално вложения със средствата не били правени, а депозитите били превеждани по сметки на престъпната група.

Според германската прокуратура, измамите, извършени лично от Никола Б., в периода 17.01.2019 г. до 04.12.2020 г. в Мюнхен, Нордхайм и други населени места в Германия са 40 за общо 328 951 евро.

Поредна тревожна информация за 15 българи, работили в кол центрове с Европейска заповед за арест. Вече има момчета, които излежават присъда в Германски затвор.

Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен мъжът, е 15 години лишаване от свобода.

Европейската заповед за арест е издадена на 19 септември тази година от Районния съд в Бамберг. Българинът беше задържан на 25 октомври т.г. във Варна.

Варненският окръжен съд (ВОС) отказа да изпълни европейска заповед за арест за предаването на Владимир Г. който се издирва от съдебните власти в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество, съобщават от съда.

След направено искане до германските власти Варненският окръжен съд получи задължителната гаранция, че при осъдителна присъда, българинът ще бъде върнат у нас за изпълнение на наказанието.

Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до влизане в сила на съдебния акт.

Поне 12 българи от колцентрове вече са получили ефективни присъди, като има дори наказание от 4,6 години затвор. Това стана ясно от разговор с Нино Голдбек, прокурор в Централната служба в Германия, в предаването „На фокус” по Нова тв.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?