Медия без
политическа реклама

В "Студентски град" протестират срещу унищожаване на място за игра на деца

Жители на квартала настояват да се преразгледа планът за транспортен достъп до бъдеща сграда

18 Май 2023
Илияна Кирилова

В Столична община е налице пореден случай, в който издадено строително разрешение ощетява вече живеещите в зоната. Цял блок с 200 семейства в квартал "Студентски град" се обединява срещу това, че заради строеж на нова сграда на тях ще им бъде отнето едно от малкото пространства в квартала, където могат да играят деца, ще бъдат изсечени дървета и премахнати множество паркоместа. Хората от района не протестират срещу поредното строителство в "Студентски град", но искат то да бъде обмислено по-добре и да не е свързано с допълнителни затруднения за тях. „За този градоустройствен план слушаме от 13 години. През 2010 г. отново се бяхме събрали на протест. Тук 15 години се събират да играят всички деца от квартала. Аз имам три деца и всички те израстнаха на това място, което е единствено, където те могат да играят. За това време общината не направи детска площадка, няма никакво развитие с цел да се създадат условия за децата, а сега ще се изсече и тази останала зеленина“, посочи майка от блока пред Би Ти Ви.

Преди няколко дни са разлепени листове с готово решение. „Преди 20 години инвеститор започна да разкопава улицата при нас, махаха се павета, получихме писмо от общината и инвеститорът си смени намерението, оставиха ни кална улица. Ние със собствени сили след това засипахме, валирахме и не газим съвсем в кал. Когато изсичаха дървета, помолих да дойдат и да погледнат, но екологът каза, че е много зает“, посочи Никола Илиев.

От Столична община са уведомили Би Ти Ви, че съгласно действащия устройствен план от 2010 г., е одобрена улична регулация, която осигурява транспортен достъп до поземления имот и улицата ще бъде изградена от инвеститора в пълен обем на пътното платно. Така през улицата ще преминават всички бетоновози към новата сграда, която ще се строи.

Точно това не искат живеещите в блока непосредствено до новия строеж. "Никой от нас не смята да пречи на изграждането на една нова сграда. Тази предвидена сграда има прекрасен достъп от един огромен булевард и не виждам какво е затруднението изграждането ѝ да се случва от достъпа на булеварда. Тук има множество апартаменти, деца и хора, които няма да имат нормален достъп до сградите си. Ще се премахнат рампи, тревни площи... Искаме да разгледат подробно проблема на местно ниво и това, което ще се случва, да се направи с мисъл и с добре приложена практика. Защо трябва да се нарушава спокойствието на толкова много хора, ако има друг начин?", посочи засегната жителка на "Студентски град" Мила Малинова.

Още по темата