Медия без
политическа реклама

Строежът на варненския булевард “Левски” ще превиши цена и срок

И тази придобивка се очертава да е готова за изборите наесен

05 Март 2019
Общинската управа твърди, че булевардът ще е готов в края на април. На разпространените преди седмица от нея снимки за хода на строежа обаче се вижда, че това би било истинско чудо.
Общинската управа твърди, че булевардът ще е готов в края на април. На разпространените преди седмица от нея снимки за хода на строежа обаче се вижда, че това би било истинско чудо.

Удължаването на булевард “Левски”, който е най-грандиозното инфраструктурно начинание за Варна от десетилетия, ще превиши първоначалното заложената цена и няма да спази многократно обявявания срок за завършване. Това сочат последните данни около проекта.

Строежът тръгна през 2017 г. с цена от около 113 млн. лв., 80.5 млн. лв. от които осигури правителството. В края на миналата година се появи кулоарна информация, че са нужни още пари. Общинският съветник Григор Григоров (независим) отправи питане по темата към кмета Иван Портних, но публичен отговор до момента няма. Все пак наскоро Портних заяви пред местни медии, че проектът ще бъде оскъпен. Сума не бе назована. “Сега” също не успя да узнае официално допълнителната сума. Въпроси бяха отправени към общинския пресцентър, но поради отсъствие на ключови служели, отговарящи за финансите, отговор не бе даден. По непотвърдени данни са търсени малко над 20 млн. лв. от правителството, но са отказани, което ще доведе до вътрешни преразпределения на варненския бюджет.

Според многократните уверения на кмета и други общинари от последните седмици булевардът трябва да е напълно готов в края на април. Въпреки това на разпространени от самата община снимки отпреди седмица се вижда, че дори при най-добро желание срокът няма как да бъде спазен. Чисто технически има да се извършват още много дейности, което прави по-вероятно рязането на лентата в навечерието на местните избори наесен, отколкото сега за европейските. “Либерален” по отношение на сроковете е и премиерът Борисов – според даваните от него публични обещания булевардът трябваше да е готов или през есента на 2018 г., или в края й.

Строежът е свързан с доста неудобства за варненци, а едно от тях е, че по трасето около стадион “Спартак” липсват места за пресичане. Трасето съществуваше и преди, по него имаше пешеходни пътеки, сега при поставянето на разделителна ивица между платната няма. Всичко това създава огромни трудности за цял жилищен район над стадиона, известен като Цветния квартал. “В момента се изграждат едновременно четири пешеходни пасарелки, една от които е на ул. „Роза“ до стадион „Спартак“”, съобщиха от общината. Но срокове за завършването им отново не бяха посочени.

 

ОЩЕ РЕМОНТИ

Междувременно стана ясно, че наред с пътните строежи и ремонти през пролетта ще тече и обновяване на алеи и обекти в Морската градина. То е за 2.4 млн. лв. по европейската програма „Региони в растеж“. Ще бъде извършено от фирмата, която изгражда и булеварда – “Хидрострой”.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Варна, ремонт, Васил Левски

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?