Quantcast

Медия без
политическа реклама

Столичната община замаза проблема с въздуха с няколко измити улици

Илияна Кирилова
Системата на общината отново се провали в прогнозите си - в София вчера цял ден не се дишаше, докато системата прогнозираше чист въздух. Именно от тези прогнози зависи какви мерки ще се прилагат, но при такова представяне до реални действия никога не се стига.

Столичната община замаза очите на жителите на София за повсеместното запрашаване на въздуха в последните дни с крайно изолирано измиване на няколко улици и части от булеварди в „Красна поляна“, показва информация на сайта на общината. Различни карета в едноименния квартал и „Западен парк“ са били измити във вторник между 10 и 16 ч., личи от нея. От „Московска“ 33 съобщават още, че за вчера е било предвидено машинно миене на ул.„Георги Бенковски“ в центъра, на „Опълченска“, както и на „Кръстьо Пастухов“ в „Искър“. Днес пък цистерна ще мине по булевард „Ботевградско шосе“.

Преди внезапното оживление в графата с миене на улици данни имаше само за три места, планирани за миене за последните два месеца - ул. "Георги Минчев" в „Слатина“, "Чарлз Дарвин" в „Изгрев“, които са мити в началото на септември, и отново бул. "Ботевградско шосе", който би следвало да е мит тези дни. Всичко това се случва на фона на изключително мръсен въздух от началото на седмицата. За вчера системата на airsofia.info показа, че запрашаването в почти целия град е поне два пъти над допустимите среднодневни концентрации и че на места то ги надхвърля до 4 пъти. Данните са потвърдени и от официалната система на Изпълнителната агенция по околната среда, чийто датчици също отчетоха в пъти по-високи норми. Проблемът вече се оформя като тежък, въпреки че сезонът с масово палене на печки още не е започнал. На всичко това Столичната община отговори, като публикува призив на сайта си столичани да пътуват с градския транспорт и да ползват „екологично отопление“. Самата община пък обеща да мие улици, да направи извънредни проверки на източниците за замърсяване и да провери извънредно строителни обекти. На сайта на Столичния инспекторат обаче липсват данни къде и колко са направените проверки и какви са резултатите от тях.

МЪЛЧАНИЕ

В. "Сега" поиска информация от общината кои улици в София са измити в рамките на нормалния график и кои са планирани допълнително за следващите дни, но до редакционното приключване на броя не получи отговор.

Още по темата