Quantcast

Медия без
политическа реклама

Столична община рестартира ремонта на пл. „Ал. Невски“

Търси се и строител за последната част от продължаващата повече от 3 г. реконструкция на Зона 2 на софийския център

Илияна Кирилова
Столична община обещава след края на ремонта да ограничи преминаването на автомобили и паркирането на площада около катедралния храм.

Столична община обяви обществена поръчка за избор на фирма или фирми, които да довършат започналите преди повече от 3 години ремонти на т.нар. Зона 2 и Зона 4 в центъра на София. Първата зона е известна като района около улица "Граф Игнатиeв", а втората - около площад "Св. Александър Невски" и Народното събрание.

В първия етап обект на реконструкция и обновяване в Зона 4 ще бъдат градинката и площите около църквата „Св. София“, районът пред Синодалната палата, както и малката улица „Париж“, известна с търговците на картини и икони. След това към ремонтите работи ще бъде включен и площад „Св. Александър Невски“ и прилежащата улица „Оборище“ - от ул. „Г. С. Раковски“ до пл. „Св. Александър Невски“. Третият етап от предстоящите строителни дейности в Зона 4 ще обхване алеите и зелените площи по ул. „Московска“ - от ул. „Дунав“ до пл. „Васил Левски“, включително кръговото кръстовище.

След това ремонтът трябва да стигне до друга част на ул. „Оборище“ - от пл. „Св. Александър Невски“ до бул. „Васил Левски“. В по-следващия етап строителните работи ще се преместят по бул. „Цар Освободител“ - от бул. „Васил Левски“ до ул. „Г. С. Раковски“. Това включва затваряне на площад „Народно събрание“, както и реконструкция на по-малките улици „19-ти февруари“ и „15-ти ноември“. В този етап ще се ремонтира и ул. „Шипка“ - от ул. „19-ти февруари“ до ул. „Париж”. В последния етап от ремонта на Зона 4 се предвижда обновяване на ул. „Г. С. Раковски“ - от ул. „Аксаков“ до ул. „Московска“.

 

ЗА ХОРА, А НЕ ЗА КОЛИ

След края на ремонта трафикът пред пл. „Св. Александър Невски“ до улица „Г.С. Раковски“ трябва да бъде преустановен, обещават от Столична община. Предвижда се още и да се ограничи паркирането в зоната около площада, както и на площад „Народно събрание“, се казва в описанието на заданието. „Зона 4 е най-благоустроената територия на София. Внимателното й изследване обаче показва и немалко проблеми, някои от които са от принципно естество. Такива са конфликтните точки и зони между пешеходци и коли, както и неуместното паркиране по главните площади, превърнати в паркинги на открито. Основна цел на концепцията за обемно-устройствено решение на Зона 4 е доразвиване на нейния характер на главен религиозно-културен, институционален, административен и символен ансамбъл и превръщането й в цялостна привлекателна за жители и посетители преобладаващо пешеходна среда, наситена с разнообразни активности“, пише още в информацията за предстоящия ремонт.

 

БЮДЖЕТ

Бюджетът за ремонта на така описаната част от Зона 4 е 14 139 275 лв. Както и при предишните етапи, парите идват от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020. Срокът за изпълнение на поръчката е 300 календарни дни, а за подаване на оферти за участие в конкурсите - както за Зона 4, така и за Зона 2, е до 20 септември т.г.

 

ЗОНА 2

В Зона 2 за ремонт и обновяване останаха участък от ул. "6-ти септември" - от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Славянска", както и участък от ул. "Цар Иван Шишман"  - от ул. "Ген. Паренсов" до пл. "Народно събрание". Според изчисленията на възложителя първият обект е с дължина около 379 м., а вторият – около 547 м. По „Цар Иван Шишман“ от средата на месец май вече тече ремонт, при който „Топлофикация – София“ и „Софийска вода“ подменят остарялата подземна инфраструктура. Техните дейности трябва да приключат през октомври т.г.  Прогнозната стойност на тази последна част от ремонта на Зона 2 е 5 430 883 лв. без ДДС. Съгласно заданието строителните работи по двете улици не трябва да продължава повече от 7 месеца или 220 дни.

 

Хубаво е, но не е готово

Както вече стана дума, Зона 2 и Зона 4 от центъра на София са в период на реконструкция и осъвременяване от повече от 3 години. Към Зона 2 се числи и злополучният ремонт на ул. "Граф Игнатиев", който стартира през май 2018 г. Негов изпълнител бе строителната компания "Джи Пи Груп", която закъсня с предаването на обекта, но на която в крайна сметка бяха признати за неработни поради лошо време общо 86 календарни дни.

Строителните дейности в Зона 4 пък досега се изпълняваха от „ПСТ груп“. Във вече изпълнените етапи от този ремонт фирмата реконструира улица „Московска“ в участъка от ул. „Г. С. Раковски“ до ул. „Дунав“, градинката „Св. Климент Охридски“ , градината „Кристал“, бул. „Васил Левски“ - от бул. „Цар Освободител“ до пл. „Васил Левски“ (без кръговото кръстовище) и без тротоарите пред СУ „Св. Климент Охридски“ и пред Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и т.н.

Още по темата