Медия без
политическа реклама

Столична община остава без програма за изкупуване на имоти

Нито проектът на Васил Терзиев, нито предложените поправки от ГЕРБ и БСП събраха достатъчно гласове

28 Март 2024
Илияна Димитрова
В ябълка на раздора в СОС се превърнаха няколко частни имота в Южния парк.

Заради политическите противоборства в общинския съвет Столична община няма да има Програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост през 2024 г. На днешната сесия предложеният от кмета Васил Терзиев проект за изкупуване и разпореждане с имоти не събра достатъчно гласове. В същото време и вариантът с изменения в програмата, внесен от ГЕРБ и БСП, не получи нужните поне 31 гласа. Така през тази година районните кметове няма да могат да предлагат нови имоти за изкупуване, отдаване под наем, продажба и т.н.    

Както "Сега" писа, спорът около тази програма се породи заради частни терена в Южния парк, които Терзиев включи в списъка по предложение на районния кмет Димитър Божилов. След това групата на ГЕРБ съобщи, че за изкупуване са предложени 18 имота в парка, като бившият шеф на общинския съвет Георги Георгиев обърна специално внимание на 5 от тях. Те са с обща площ около 12,5 дка и преди години са били реституирани. През 2020 г. обаче около 4 на сто от площта им са придобити от частна фирма. Георгиев коментира, че наличието на частна фирма в собствеността на 5-те терена противоречи на намеренията на кмета Васил Терзиев да изкупува само имоти, чийто собственици ги притежават по реституция. Освен това Георгиев предупреди, че към момента въпросните 5 имота са възбранени по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс заради публични задължения и че, ако Столична община плати на частната фирма, след това парцелите пак може да бъдат загубени.

След това представители на ПП/ДБ/"Спаси София" предложиха 5-те парцела да бъдат извадени от списъка и да се заменят с други пет частни имота в Южния парк, които отново са предложени от кмета на "Триадица". ГЕРБ и БСП обаче не се съгласиха и наложиха в комисиите от програмата за 2024 г. да се изключат всички сделки с частни терени в зелените територии. Така от списъка за изкупуване отпаднаха както 18-те имота в Южния парк, така и сходни терени в парк "Гео Милев" в район "Слатина", парк "Езерото" в "Искър" и в резерват "Боянска църква" в район "Витоша". С гласовете на ГЕРБ и БСП временно бе решено преди сделка с имот за озеленяване районните кметове да проверят законността при реституирането на терена. 

Днес в крайна сметка това искане не събра достатъчно гласове в зала, а в отговор ГЕРБ и БСП не подкрепиха програмата като цяло.  

    

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?