Медия без
политическа реклама

Спаси София: Общината ще провали проекта за Зона 30

Периметър за успокоено движение се създава с подобрения в уличната инфраструктура, а не само със знаци, отбелязат от гражданската организация

18 Яну. 2022

Проектът на Столична община през февруари да оформи първата зона с намалена скорост на движение на автомобилите до 30 км/час в част от центъра на София вече предизвиква реакции и коментари. Инициативата за пътна безопасност  ще стартира в карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев", "Витоша". За по-нататък във времето е подготвен проект за следващата зона, която ще е между бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев". Булевардите няма да са част от зоната за по-ниска скорост, която ще обхваща малките улици, заключени между тях. "Зона 30" ще бъде въведена с поставяне на съответните пътни знаци, бележещи началото и края на зоната, отбелязват от Столична община.

 

Първата зона с намалена скорост на движение на автомобилите до 30 км/час ще бъде въведена в част от центъра на София от февруари. Целта на "Зона 30" ще е за по-голяма пътна безопасност, съобщиха от общината във Фейсбук.

 

Според гражданската организация „Спаси София“ зона за успокоено движение на автомобили не може да се създаде само с поставянето на пътни знаци, като е необходимо да се преработи и съответната улична инфраструктура. „Искахме да стане добре, а се получи както винаги...София въвежда Зона 30, но по напълно погрешен начин и колкото се да отбие номера. Вместо да подобрят инфраструктурата, като ремонтират улиците и тротоарите, управляващите въвеждат Зона 30 само с поставянето на знаци. Така няма да се подобри пътната безопасност и комфорта за участниците в движението, но пък ще бъдат усвоени едни пари.  За да постигне целите си, всяка Зона 30 задължително трябва да включва компоненти като: изнесени тротоари, повдигнати кръстовища, уширения за контейнери и нови дървета, паркиране, разположено на различни страни на улицата, велосипедни ленти... Но вместо това, просто ще бъдат набучени още знаци. Ние сме против работа на парче и въвеждането на Зона 30 по този бутафорен начин. Тя не е самоцел, а трябва да постига конкретни резултати и да доведе до чувствителни подобрения. Резултатите от зона без инфраструктурни подобрения ще са нулеви, освен за усвояващите парите. Зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев няма оправдание, ако и този път, след 6 години разработка, побългари и тази доказала се световна практика!“, коментираха от „Спаси София“.

Множество сходни оценки и призиви да не се проваля идеята за въвеждане на Зона 30 в центъра на София може да се прочетат и във социалните мрежи. Пожеланията са Столична община да оформи зоната за успокоено движение така, както това е направено в други градове на Европа.

 

Ново разширение на зелената зона

Зелена зона за паркиране се предвижда да бъде въведена в кварталите "Гео Милев" и "Редута" през тази година, съобщи кметът на район "Слатина" Георги Илиев пред БТА. Според него става дума за около 6 000 нови паркоместа. Илиев вече е имал предварителна среща с ръководството на ЦГМ, което поело ангажимент една трета от приходите от зоната да се реинвестират в нея под формата на възстановяване на инфраструктурата. Това са около 250 хил.лв. годишно, които ще отиват целево за обновяване на тротоари, изчисли районният кмет.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата