Медия без
политическа реклама

Спаси София: Фандъкова изпълнява под 60% от обещанията си за инвестиции

Гражданската организация обяви свои предложения за включване в бюджета на столицата за 2022 г.

28 Февр. 2022
Илияна Кирилова

Изпълнението на програмата за инвестиции в Столична община през последните четири години е в порядъка на около и под 60 на сто от заложеното и обещаното от кмета Йорданка Фандъкова и от управляваната от нея администрация. Това стана ясно днес от данни на гражданската организация „Спаси София“, която предложи свои алтернативни предложения за ремонт и изграждане на инфраструктурни проекти в столицата през 2022 г. До ноември м.г. т.нар. капиталова програма на София за 2021 г. е изпълнена до 52,3 на сто , съобщиха от сдружението. Година по-рано реализацията е 54,7%, а през 2018 г. е 56,3%. Единствената година през последните четири, в която инвестициите в града достигат над 60 на сто от обещаните, е през 2019 г., когато съотношението е 64,7 на сто.

Предложенията на „Спаси София“ за включване в бюджета на столицата за 2022 г. са съсредоточени в няколко направления - фокус в кварталите, подобряване на транспорта, спортната инфраструктура и градското озеленяване. По отношение на транспорта от организацията предлагат общината да финансира три проекта за ремонт на трамвайни трасета през тази година - по бул. „Петър Дертлиев“ в „Люлин“ и бул.“Кн. Мария Луиза“, както и средства за проектиране на скоростния рингов трамвай по бул. „Тодор Каблешков“. “Предлагаме и ремонт на три кръстовища и превръщането им в безопасни и достъпни за всички - в Люлин, Гео Милев и Овча купел. Те се намират на ключови обществени места в кварталите, където пътната безопасност е особено важна.” – заяви Андрей Зографски от организацията. Според него в бюджета на София трябва да се заделят средства и за довършване на подземния паркинг под метростанция "Сливница".

По направление "Зелен град" „Спаси София“ се обявява за отпускането на допълнителни 5 милиона лева за отчуждаване на зелени площи. Освен това сдружението предлага да бъдат засадени нови 150 000 дървета. Сред предложенията за спортна инфраструктура са нов скейт парк в Северния парк, писта за бягане със специална настилка в Южния парк и байк парк в „Орландовци“.

При инвестициите в кварталите „Спаси София“ обръща внимание преди всичко на северните и западните. Сдружението предлага строителството на детска градина в "Обеля" 1, ремонт на поликлиники в "Обеля" 2, "Ботунец" и "Люлин", както и строителството на "Люлин градина" - своеобразен парк-спортна зона в шеста част на комплекса. Друго предложение е за ремонт на 35 СЕУ "Добри Войников" в „Лозенец“. “Всички наши предложения отразяват убеждението ни, че инвестициите трябва да се насочат в кварталите, които десетки години бяха игнорирани. Те имат нужда от значително подобряване на градската среда, транспорта, достъпа до образование, здраве, зелена и спортна инфраструктура, паркирането", коментира председателят на "Спаси София" и общински съветник в Столичния общински съвет Борис Бонев. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата