Медия без
политическа реклама

София удължава с месец кампанията за смяна на стари печки

След бум на записванията през последните дни новият краен срок е 18 септември

20 Авг. 2020
Илияна Кирилова

Столична община удължава с близо месец крайния срок за подаване на заявки за подмяна на стари отоплителни печки на твърдо гориво - дърва и въглища, с нови и по-екологичени уреди, съобщиха от общината. Първоначално кампанията трябваше да завърши днес - 20 август, но активизирането на общинските служители за срещи с хората в районите с най-много стари печки доведе до бум на подадените заявки през последните дни, личи от съобщението на администрацията." Поради огромния интерес към проекта за безплатна замяна на стари отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични алтернативи, удължаваме крайния срок за подаването на заявленията за участие с един месец – до 18.09.2020 г. Рекорден e броят на подадените заявления за вчерашния ден - близо 500 в отделните райони", се казва в него.

До 31.08. ще продължи и изнесената разяснителна кампания по места, допълват от общината. "Целта е екипът на проекта да отиде при гражданите, предоставяйки възможност на всички желаещи да зададат лично въпросите си, както и да им съдействат при попълването на формуляра. Графикът на кампанията, както и повече информация за проекта, може да се намери на сайта: www.sofia.bg/opos, става ясно още от съобщението. 

Както "Сега" писа, около седмица преди първоначално обявения краен срок заявките бяха около 2 000, което представляваше крайно незадоволителен резултат на фона на предвиденото финансиране по европрограма за подмяната на около 15 000 стари и замърсяващи печки. Едва в началото на август от Столична община обявиха допълнителни дати за директни срещи с жителите на районите, в който най-масово се ползва отопление на въглища или дърва - "Факултета", "Красна поляна", "Слатина", както и на селищата от периферията на столицата. Резултатът не закъсня и само за около седмица от Столична община обявиха, че са получили още около 1 000 нови заявки.

Столична община няма да успее да използва по-голямата част от предвиденото финансиране от ЕС за безплатен демонтаж на стари печки на твърдо гориво, които продължават да тровят София, и за безплатната им подмяна с по-щадящи околната среда отоплителни системи - на газ, ток,

Проектът на Столична община е насочен към подмяна на стари домакински отоплителни уреди на твърдо битово отопление – дърва или въглища, с екологични – на пелети, ток, ТЕЦ или газ, припомнят от "Московска" 33. За участие са поканени всички граждани на Столична община, а първите нови уреди се очаква да бъдат монтирани през следващия отоплителен сезон, се казва още в съобщението. Проектът е насочен към подобряване качеството на атмосферния въздух в столицата и се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от националния бюджет на Република България.

  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата