facebook
twitter

България

София спря поръчката за цветя и храсти за 7 млн. лв.

Като причина е посочено обжалване на процедурата в КЗК
1 393
Възложител на поръчката е зам.кметът по екологията Йоана Христова.

Столична община е спряла спорната обществена поръчка за закупуване на цветя, храсти, фиданки, чимове и тревни смески, чиято обща стойност бе близо 7 милиона лева. Съобщението е публикувано на сайта на общината вчера. Обяснението за спирането на конкурса е "във връзка с подадена жалба" в Комисията за защита на конкуренцията.

Както "Сега" писа, първоначално администрацията на Столична община реши да не спира поръчката, а само да отложи заседанието, на което трябваше да се отворят офертите. Това трябваше да стане този понеделник, но в неделя кметът на София Йорданка Фандъкова коментира във Фейсбук, че заради кризата с извънредното положение и пробива в приходите на града общината е решила да не харчи пари за цветя тази година."В новата ситуация е нужно да се откажем от някои допълнителни разходи. Затова с колегите ми решихме, че ще спестим и от средствата за лятно зацветяване", написа Фандъкова.

 Самият конкурс бе обявен на 10 март, а съобщението за него бе публикувано на сайта на общината на 13 март, деня на обявяване на извънредното положение. Крайната дата за подаване не оферти бе 10 април, петък. А заседанието за тяхното отваряне трябваше да се проведе в първия работен ден след това, но бе отложено.

Възложител на обществената поръчка е заместник-кметът по екологията Йоана Христова, която е шеф на направление „Зелена система, екология и земеползване“ в Столична община. През седмицата нейното име се замеси и в скандала с поредното отлагане на тотално забатачения ремонт на Западния парк, заради което опозицията в Столичния общински съвет призова Фандъкова да поиска оставката й.    

Точната стойност на целия конкурс за цветя, храсти, зеленина, чимоме и смески е 6,95 млн. лв. без ДДС. Според общински съветници от опозицията сумата, която тази година общината се готви да изхарчи за нови цвета, е с близо 200 на сто по-голяма в сравнение със сходни договори в предишни периоди. 

Реализирането на новия конкурс е разделено в две части. Първият срок на договора между общината и бъдещия изпълнител е 3 г., в които трябва да се похарчат 4,17 млн. лв. без ДДС. След това договорът може да бъде удължен с още 2 години и с още 2,78 млн. лв. без ДДС.

От общата сума 3 млн. лв. са отделени за цветя. Бюджетът за иглолистна и широколистна растителност и храсти е 2.9 млн. лв. За тревни чимове и тревни смески общината се готви да плати 550 000 лв. без ДДС.

Както "Сега" писа преди няколко дни, в разгара на кризата друг заместник на Фандъкова - зам.кметът по транспорта Кристиан Кръстев, обяви търг за избор на доставчик на луксозни автомобили на стойност 450 000 лв. без ДДС или 540 000 лв. с ДДС. Колите трябваше да се ползват от служителите на подчинената ми дирекция "Транспорт". След гръмването на скандала Столична община прекрати тази поръчка. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЦГМ ще тегли заем за заплатите в градския транспорт

07.07.2020

683 3
Прокуратурата готви багери за част от вилата на Божков

07.07.2020

3265 15
Живеещи в центъра на София са против "Зелени улици"

06.07.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

2942 20

Коментари

nebenebe

Ах!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×