Медия без
политическа реклама

София още няма визия за книжния пазар на "Славейков"

Не се знае и кога търговците на книги ще се завърнат на емблематичния площад

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Столичната администрация още не е решила какви сергии за книги да предложи за поставяне на "Славейков".

Година и половина след края на ремонта на столичния площад "Славейков" - 28 май 2019 г., и година след анонса на Столична община, че е готов проектът за възстановяването на книжния пазар на него, още няма никаква яснота нито кога ще се случи това, нито как точно ще изглеждат търговските обекти в обновеното пространство. Това стана ясно на заседание на икономическата комисия в Столичния общински съвет, която по предложение на главния архитект Здравко Здравков утвърди общата схема за поставяне на преместваеми обекти на "Славейков". Самата схема е предложена от общинското дружество "Пазари Запад", което отговаря за пространството.

При дебатите се разбра, че администрацията продължава да мисли какъв да е външният вид на съоръженията.

"Подробните схеми на пазара ще бъдат нанесени, след като се изработи визуализацията на сергиите. Положението с тях е дискусионно, имаме предложения, за които смятаме, че трябва да се доработят самите елементи за разполагане на книгите и за работа на търговците. Правим разработки, като трудностите са преди всичко дизайнерско-технологични, тъй като се търси възможност елементите да бъдат затваряни, когато няма пазар, за да се използва пространството. А при отворено положение да имат покрив. Когато съоръженията бъдат изработени, ще ви запознаем с тях", обясни арх. Бойка Къдрева, която е шеф на дирекция "Териториално планиране".

Фактът, че Столична община още не е готова с новите витрини за книги, е необясним и скандален, като се има предвид, че преди време проектът за ремонт на т. нар. Зона 2 на центъра на София бе одобрен заедно с предложения нов външен вид на книжния пазар на "Славейков".

Докладът на НАГ бе приет с гласовете на управляващото мнозинство в СОС - ГЕРБ и СДС. Неспособността на общината да върне букинистите на "Славейков" вече няколко години бе критикувана от БСП и "Демократична България". "Повече от година и половина е налице закъснение и ние вече загубихме духа на това пространство", заяви Милка Христова от левицата. Тя поиска главният архитект да организира обществена дискусия, когато визията на търговските обекти на "Славейков" най-после бъде избистрена и представена.

"Казаното дотук показва, че всичко в тази част на София се е случвало без ясна концепция. Затова и обясненията са такива: "ще видим нещо да ви представим", "търсим покривчета за масите". Положението е скандално, защото това бе проект, който се подготви от бял лист, и всичко по него вече отдавна трябваше да е готово", допълни Методи Лалов от "Демократична България".

През декември м. г. главният архитект Здравков показа одобрения от него проект за новия изглед на пазара, който обаче бе подложен на критики. Съюзът на архитектите в България внесе възражение, в което изброи множество недостатъци на проекта. Част от тях бяха, че "общият характер на преместваемите обекти като обемно и естетическо въздействие не се вписва убедително в пространството на пазара и не се съчетава сполучливо със съществуващите други обекти като скулптурната група на Петко и Пенчо Славейкови и възстановения в автентичния си вид фонтан".

В сигнала пишеше още и че металните конструкции, както и щендерите за експозиция на книги са нефункционални и несъобразени със спецификата на този вид търговска дейност. Забележки имаше и по техническата страна на проекта. Търговците на книги също изказаха недоволство от функционалността на предложените сергии. При обсъждания в икономическата комисия в СОС вчера не стана ясно дали и кои от тези забележки са взети предвид.

Както "Сега" нееднократно писа, книжният пазар не е единственото недовършено нещо по "Славейков". Столична община продължава да не привежда площада във вида, в който трябваше да е според спечелилия проект на архитектурното бюро "А.Д.А.". По "Славейков" вече трябваше да са наредени множество "композиции от лят камък и кашпи", на които гражданите трябваше да могат да седят и да се любуват на обновения площад. Както вече е добре известно, цената на всяка от "композициите" бе 8922 лв.

Замисълът обаче се оказа нереализуем, тъй като на практика стана ясно, че пейките ще запречат трамвайната линия. Така част от вече купените комплекти бяха разпарчетосани и наредени като ковчези по "Славейков", а останалите елементи отидоха в други участъци на ул. "Граф Игнатиев". През пролетта на 2019 г. Фандъкова съобщи, че е дала задача на проектанта - арх. Иво Панталеев, да намери ново решение за разполагането на композициите по "Славейков". Също тогава Фандъкова обеща на тези от каменните скамейки, по които няма дървена скара за сядане, да се монтира такава, за да е удобно на хората. Нищо от тези обещания не бе изпълнено досега и едва ли някога ще бъде.

Още по темата