facebook
twitter

България

Сметищата създават проблеми в цялата страна

60
БГНЕС
Горящото старо сметище край Свищов доведе до обявяването на бедствено положение в града.

Сметищата се оказаха тежък проблем и през това лято. Навсякъде в страната те създават проблеми, независимо дали са законни, полузаконни, вече затворени или все още в строеж.

В понеделник община Свищов обяви бедствено положение, защото се запали бунището в местността Ненова шатра. От заповедта на местната управа става ясно, че сметището е нефункциониращо. Огънят лумна още миналата седмица, като през уикенда отделените газове задимиха града. Пожарникарите се справиха частично. През нощта срещу понеделник пожарът се разгоря отново, в опасност е крайградската вилна зона. Извикани са противопожарни екипи от околните градове. Предполага се, че пожарът е следствие от високите температури, без да има човешка намеса. Пластовете боклуци на места достигат 20 метра дебелина, което е проблем, защото сметището гори в дълбочина. То е с обща площ 50 декара.

Почти едноседмичният пожар в депото край село Шишманци, община Раковски, в крайна сметка бе потушен. Жителите на околните села протестираха няколко дни. Демонстрации вече няма, но пък в общинския съвет бе внесена подписка с искане за референдум дали депото да се затвори. Хората настояват допитването да се проведе най-късно с местните избори. Искат и среща с министъра на околната среда Нено Димов.

Преди  дни стана ясно, че огромно количество гуми се складират под Аспаруховия мост във Варна. Общинската управа заяви, че своеобразното депо се охранявало, а гумите били само временно там, докато се транспортират за оползотворяване.

Междувременно социалните мрежи бяха залети със снимки на микросметища, вкл. по поречието на Марица и Арда. “Всичко това е не просто грозна гледка, но и създава рискове от пожари. Никой не взема мерки”, гневят се потребители във Фейсбук.

 

В АВАНС

В община Созопол стартира изграждането на депо, на което според обясненията на екоминистерството щели да се изхвърлят безопасни лекарства, перилни препарати и стари уреди, като те ще бъдат или рециклирани, или извозени в рамките на година. Жители на Атия и Черноморец обаче негодуват, че ще се складират токсични отпадъци. Миналата седмица се разгоря голям скандал по темата. Трябваше да се проведе своеобразно обществено обсъждане. Жителите на общината очакваха пред тях да се яви Нено Димов, но това не се случи. Нямаше го и отстраненият кмет Панайот Рейзи, който се е съгласил за реализацията на проекта.

Все още няма коментари

Още

В Черноморец протестират срещу продажба на военни имоти

20.09.2019

484 1
“Безопасен пожар” обгази села в Пловдивско
Заводът за боклук в Шишманци ще бъде глобен

24.08.2019

324

Влез или се регистрирай за да коментираш

×