facebook
twitter

България

Само ГЕРБ не искат комисия за ремонт на Изборния кодекс

От БСП обявиха, че възнамеряват до следващия вот да прокарат текстове за изцяло машинно гласуване
362
 Илияна Кирилова
Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев заяви след разговорите по новите промени в изборното законодателство, че обединение имало само около предложението да се изчистят проблемите, станали ясни след приключилите местни избори. Кой ще го прави и как - тепърва ще се уточнява.

БСП ще удари на камък и въпреки "амбицията" на лидера й Корнелия Нинова, най-вероятно няма да бъде сформирана нова временна комисия за ремонт на Изборния кодекс. На организираната от левицата във вторник работна среща в парламента не се отзоваха депутати от ГЕРБ. По-късно председателят на парламентарната група на управляваща партия Даниела Дариткова даде да се разбере, че няма нужда от нова комисия, тъй като и правната можела да се справи с поредните поправки в изборното законодателство. Идеята на опозицията е комисията да е на паритетен принцип, а поправките да не са в последния момент, както обикновено става, а доста по-рано.

Според Дариткова БСП са избързали със срещата, а Нинова отворила темата дори преди президента Румен Радев, който по време на балотажа обяви, че ще свика среща с всички парламентарни сили за "пороците" в изборния процес. Дариткова смята, че законодателните промени трябва да започнат, след като всичко е било анализирано и след докладите на изборната администрация (ЦИК). Поредният ремонт трябвало да бъде "без пристрастия и прибързаност".

Шефът на депутатите на ГЕРБ обясни бойкота на срещата с това, че времето й било сменяно няколко пъти, а депутатите били в "бюджетна процедура".

След разговорите между представителите на БСП, ДПС, "Воля" и ВМРО, които бяха закрити за медиите, стана ясно, че като основна мярка срещу манипулации при избори отново ще бъде предложено въвеждането на машинно гласуване. Не е ясно обаче какво да е - настоящето, което бе проведено тази година на евровота, при което след гласуването устройството отпечатва и хартия, или различно. То можело да бъде, като в машината се поставя бюлетина и вотът да отива автоматично в общата система, която да го отчете.

Според депутати от левицата така ще се ограничат до минимум грешките с протоколите, както и времето за отчитане на резултата. Разговорите са в самото си начало, но крайната ни цел е да бъде въведено машинно гласуване, коментира пред в. "Сега" представител на ръководството на БСП. Засега няма яснота и консенсус кой ще сертифицира машините, кой ще ги одитира, дали устройствата отново ще се наемат, или ще са на държавата и пр.

На срещата лидерът на "Воля" Веселин Марешки и представителят на ВМРО повдигнали въпроса за въвеждането на образователен ценз при гласуването, което е противоконституционно. ДПС отново заложили на отпадането на забраната за агитация на чужд език, премахване на уседналостта, както и на ограничение на броя на секциите извън страната.

НА НИВО

На фона на исканията за касиране на изборните резултати в София, Шумен, Ловеч, Горна Оряховица, Дупница и др., говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира, че липсвала информация за "тежки нарушения, които биха могли да опорочат изборния процес в София или да са незаконосъобразни". "Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова жалби и доказателства към тях са достатъчни за касирането на вота в София", посочи  Андреев пред Би Ти Ви във вторник. Коментара си той направи по повод на внесеното искане на неуспелия кандидат за кмет на столицата за касиране на вота заради "манипулации" на протоколите, множество сбъркани и невалидни бюлетини, както и сигнали за "купуване" на гласове. Андреев уточни, че в ЦИК нямат представа какви документи е представила Манолова, тъй като те се предават към съда от Общинската избирателна комисия. Според говорителя на ЦИК разминаванията в някои от изборните протоколи са заради това, че при прехвърлянето на данните от черновата на оригиналния протокол числата не са били правилно записани. Андреев оправда проблема с преференциите, тъй като те или не са били отчетени правилно, или са отбелязани грешно. Според него обаче организацията на местните избори е била на ниво.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нинова ще закрива паралелната държава на Борисов

26.09.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

2023 36
Караянчева: Другите знаят, че ще загубят вота, и отсега се оправдават

26.09.2020

1471 14
Фракцията ПИСАТЕЛИ-ГЕРБ започва битова сага за Прекрасната госпожа

25.09.2020

Г-н БАЛЕВ

12114 12

Коментари

Nafarr

Най-малко недействителни бюлетини имаше на първите т. нар. демократични избори, на които се гласуваше с цветни бюлетини и се броеше цветът.

 

Партиите обаче решиха, че било нецивилизовано да се гласува по цвят и малко по малко въведоха т. нар. интегрална бюлетина, която явно не е съобразена с манталитета на българския избирател, затова и бюлетината с времето започна да става все по-голяма и по-дебела, видиш ли, да не прозирал вотът, кабината да закривала избирателя в цял ръст, химикалката да не била негова, знакът да не излизал от квадратчето, пази, Боже, и някой да пипне бюлетината с мръсни пръсти, та да остане отпечатък...

 

Има само едно правило за отчитане действителността на бюлетината и то е дали вотът на избирателят е недвусмислен.

 

Всичко останало е от Лукавия или от кумова срама.

 

Вместо машинно гласуване, нека се върнем отново на цветните или маркираните в цвят бюлетини.

 

Казвам го като наблюдател по изборите с много голям стаж.

 

Броят се лесно и няма нищо недвусмислено, а и това, че баба Гицка, примерно, е решила да се подпише на бюлетината си, не опорочава нито нейния избор, нито изборите като цяло.

 

В края на миналия век наблюдавахме избори в Босна и Херцеговина. Провеждаха се четири различни избора, но бюлетината бе само една, не по-дебела от обикновена фактура от индигирана хартия, с перфорация, която отделяше четири различни по формата си бюлетини. Избирателят гласуваше с нея, като отбелязваше в едно малко каре, четири пъти по-малко от нокът, избора си. Бюлетините след гласуването на всички избиратели се преброяваха, а после разделяха по перфорацията на четири купчини, всяка бюлетина с нейния си размер, който не позволява една бюлетина да отиде на неправилния куп. После бюлетините се сканират и четат машинно. Това бе в края на миналия век!

 

Не ми е ясно защо сега изведнъж на толкова омразното на всички партии машинно гласуване започна да се гледа като на някаква манна небесна?

 

Преди да се пристъпи към каквито и да е нестандартни предложения, е добре да се оцени ефектът от тях.

 

Чета тук, че 38 депутати били избрани с пренареждане на преверенции. Това е доста нисък процент от 240, за да оправдава въвеждането на толкова сложна ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ бюлетина.

 

Връщайте се на цветните бюлетини и толкова. Още е рано, ако комисиите са зле подготвени да броят преференции и интерпретират колко далеч излиза знакът от квадратчето, та да определят дали бюлетината е валидна или не.

 

При сегашните условия на гласуване НАВЕДЕН НАД ЧИНА е трудно да положиш знака в квадратчето, дори да е огромно, даже да си атлет...

 

Човек трябва да е или седнал, или прав, както се гласува в чужбина, за да положи знака правилно и не му трепери ръката. А не да бъде ЗАКРИВАН В ЦЯЛ РЪСТ. От какъв зор? Да не би да полага ЗНАКА С КРАКАТА СИ? Няма и нужда да бъде изобщо в кабина, а само в полукабина. И да се сложат повече такива полукабини, а не само една или две.

 

Поздрави

 

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш