Quantcast
Румен Радев се принуди да свика нови консултации заради ЦИК | СЕГА
facebook
twitter

България

Румен Радев се принуди да свика нови консултации заради ЦИК

ГЕРБ изправи президента пред тежко предизвикателство като оттегли кандидата си за шеф на комисията
Обновена
8 669
 БГНЕС
Радев ще се опита да убеди парламентарните формации да излязат с нова номинация за шеф на ЦИК.

Решението на ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) постави пред сериозно предизвикателство президента Румен Радев. В оттовор той реши да свика парламентарните партии и коалиции на допълнителни консултации в петък, 7 май, за да се разреши казусът.

Държавният глава беше натоварен от парламента с отговорността да проведе процедурата по избора на новите комисари. Изработените от него правила, по които да стане изборът, обаче не предвиждаха подобно развитие на ситуацията.

На консултациите между парламентарните политически сили, които се проведоха на „Дондуков” 2 на 5 май, Ципов беше единственото предложение за шеф на комисията. Срещу неговата номинация възразиха яростно БСП, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”. Чуха се призиви към „Има такъв народ” – втората по големина парламентарна формация след ГЕРБ, да излъчи друг кандидат на мястото на Ципов. От партията на Слави Трифонов обаче останаха безмълвни, с което дадоха да се разбере, че нямат намерение да поемат подобна отговорност.

Така Радев беше принуден да приеме единствената номинация за председател и да продължи процедурата с изслушването на кандидатите за ЦИК, предвидено за 7 май от 9 часа сутринта. Новата му среща с парламентарните формации ще се състои от 8 часа, тоест, Радев се надява за час да разреши проблема.

Дефицити в правилата

Оттеглянето на Ципов постави президента пред сериозен проблем, който трябва да разреши в съвсем кратко време. В правилата, по които той провежда процедурата, е предвидена хипотеза, при която има повече от един кандидат за шеф на ЦИК. В такъв случай се преминава към жребий, в който участват партиите и коалициите, направили такива номинации. Както се каза, Ципов беше единственият кандидат, тоест, жребий не може да се проведе.

Другата хипотеза, при която се прибягва до жребий, е когато парламентарните формации не се направили предложения или са предложили по-малко, или повече членове, отколкото имат право. Отново случаят не е такъв, тъй като всички номинираха толкова кандидати, колкото им се полагаха.

Какво ще се прави

Повторно провеждане на консултациите не беше предвидено в правилата за процедурата. Очевидно Радев е решил "в движение" да ги допълни. При всички случаи някоя от другите политически сили ще трябва да се "пожертва" и да предложи един от своите претенденти за председател на ЦИК. Консултациите ясно показаха, че останалите очакват това да направи "Има такъв народ", които обаче не демонстрираха никакъв ентусиазъм да поемат поста.

Инициативата да се разреши казусът лежи в полето на отговорността на държавния глава, тъй като той води цялата процедура. Той обаче не може да прави конкретни предложения - все пак според изменения Изборен кодекс членовете на комисията се назначават от държавния глава по предложение на парламентарните партии и коалиции. Затова от него може да се очаква на срещата в петък да призове парламентарните формации да излъчат нова номинация за шеф на ЦИК.

Без смисъл

От политическите сили посрещат ситуацията без смислени коментари. Тошко Йорданов - шефът на парламентарната група на "Има такъв народ", който участва в консултациите, написа следното в Туитър по повод оттеглянето на Ципов: "Хахахахаххахахахахахахахахахахахахааххахааххаахахахаххахахахах".

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви пред БНР: "Честит празник и на г-н Борисов, и на цялата Централна избирателна комисия, на всички български граждани. Нека да празнуваме. С лични прищевки ... Мисля, че държавата няма да пропадне. Държавата ще пребъде." Така всъщност Карадайъ показа, че партията му ще стои настрана от случващото се.

 

Борисов за "сговора" срещу ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини останалите парламентарни формации в сговор срещу неговата партия. "Видях ги как вчера се споглеждат и се наговарят ... Днес нека Радев си направи председател на ЦИК, който да си понесе отговорността на неговите партии. Да влязат в ЦИК тези, които правят закона, да отидат да си го изпълняват. Представяте ли си утре, когато ние излезем тук да атакуваме глупостите, които сътвориха, срещу мен ще излезе Ципов като председател да ми отговаря. Това направиха вчера с мълчалив, престъпен сговор. Може ли партии с претенциите да управляват да отиват в президентството без председател!? На базата на какво, на коя претенция? Ние да не сме кьорави, дето викаше баба, да не виждаме комбинациите и капанът, в който ни вкарват?", обвини опонентите си в типичния си стил Борисов.

На въпрос защо тогава изобщо са предложили Ципов за председател, лидерът на ГЕРБ заяви, че са очаквали да има и други кандидатури, или останалите да подкрепят тяхната. Когато това не станало, той прозрял капана, който му заложили.

 

Още

Срещу новия кабинет ще има силна консервативна реакция

06.12.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

834
Президентът и представители на ГЕРБ публично се сблъскаха

06.12.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11817
ГЕРБ няма да подкрепи коалиционното правителство

05.12.2021

1798