Медия без
политическа реклама

Радев не видя заплаха за изборите в скандала в ЦИК

Не трябва да насаждаме недоверие, смята президентът

21 Февр. 2023Обновена
Румен Радев
БГНЕС
Румен Радев

Драмата с отчитането на изборните резултати не развълнува особено президента Румен Радев. Неговото служебно правителство е отговорно, наравно с Централната избирателна комисия (ЦИК), за правилното организиране и провеждане на изборите на 2 април.

Вчера ЦИК беше разтърсена от тежък скандал, довел до оставката на говорителя й Цветозар Томов. Това стана след като мнозинството от комисарите, по-точно представителите на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, наложиха в протоколите с резултатите да се вписват сумарно гласовете от машинните и хартиените бюлетини, а не поотделно. Така се отслаби възможността коректно да се отчита вотът.

Днес Радев подчерта, че „ЦИК е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа“. Така даде да се разбере, че засега не смята да реагира на напрежението между комисарите. Коментарът си президентът направи след като участва в церемонията по дипломирането на млади лекари.

„Но аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да ерозират това доверие“, побърза да допълни той. На директен въпрос от журналист дали смята, че изборният процес е застрашен, Радев отвърна: „Не мисля.“ И отново предупреди, че „не трябва да се насажда недоверие“.

АТАКА В СЪДА

Поне две политически формации - коалициите ПП-ДБ и "Левицата", ще се обърнат към съда във връзка с вчерашното решение на ЦИК за протоколите.

От ПП-ДБ обвиниха за решението "хартиеното мнозинство в ЦИК" и констатираха, че това е "поредна атака срещу честния вот". "Факт е, че след скандалната промяна, няма да може да се прави сравнение между данните от машинните устройства и вписаните в протокола данни. Ако секционните комисии правят технически грешки, те няма да могат да бъдат засечени. Автоматизираните проверки в районните избирателни комисии (РИК) за проверка на коректното отчитане на машинния вот ще бъдат почти невъзможни", смятат от коалицията.

Според лявото обединение решението на ЦИК създава предпоставки за машинации във вота и неправилно отчитане на резултатите от машинното гласуване. „Като отпада тази контрола, няма да може да се разбере дали правилно или дали изобщо е отчитан машинният вот в крайния резултат от гласуването“, твърдят от „Левицата“.

СТАНОВИЩЕ

ЦИК премахна възможността за каквото и да е проследяване на това колко гласа са подадени с хартиени бюлетини и колко – чрез машина. Така заинтересованите страни и експерти няма да разполагат с данни за това колко хора са гласували с машини и дали всички гласове са коректно отчетени. Такова становище изрази Институтът за развитие на публичната среда по повод решението на комисарите.

В тази връзка, от неправителствената организация припомнят, че на евроизборите през 2019 г., при проведено смесено гласуване – с хартия и с машини, в 40% от избирателните секции е имало неотчетени преференциални гласове. И заключават, че решението на ЦИК за протоколите е „поредна стъпка от страна на комисията към пълно обезсмисляне на машинното гласуване и ще има изцяло негативен ефект за доверието в изборния процес“.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Румен Радев, ЦИК

Още по темата