Медия без
политическа реклама

Радев: Ако искам президентска република, сам ще го заявя

Нямам нужда от посредници в диалога си с българските граждани, заяви президентът

27 Яну. 2023
Румен Радев
БГНЕС
Румен Радев

Президентът Румен Радев се изказа пренебрежително за опита на водача на ИТН Слави Трифонов да организира национален референдум за президентска република.

„Аз нямам нужда от посредници в диалога си с българските граждани. Ако аз имам намерение за промяна на формата на държавно управление, сам ще го заявя“, обяви държавният глава пред журналисти в Перник, където е на посещение. Самият Трифонов твърди, че идеята за референдума е на неговата партия и не е била обсъждана с Радев.

Президентът така и не сподели какво всъщност мисли по въпроса за президентска република.

Радев рязко осъди бавенето на парламента с правосъдната реформа. В момента депутатите се опитват да въведат механизъм, по който главният прокурор може да бъде разследван и обвинен, ако извърши нарушение или престъпление. Президентът посочи, че няма начин Народното събрание да навакса за 3 дни пропуснатото време през последните 3 месеца. Той изрази съмнение, че политиците действително имат намерение да променят нещо. „Ясно е, че механизмът за контрол върху действията на главния прокурор е фактор за отпушване на политическия процес в България. Той е неотложен като приемане. Ако е приоритет, имат една седмица, могат и трябва да го направят“, допълни президентът.

Държавният глава обширно говори по кризата в отношенията със Северна Македония. Той посочи, че в понеделник на посещение в съседката ни ще заминат министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик, който сега е в София. Те ще поискат от Скопие да обяви какви мерки ще предприеме, за да се чувстват македонските българи защитени и свободни. Според Радев с поведението си Северна Македония сама се блокира за ЕС.

Още по темата