Медия без
политическа реклама

"Има такъв народ" не са питали Радев за референдума

Хората на Слави Трифонов няма да се коалират с никоя партия на предстоящите избори

26 Яну. 2023
Лидерът на ИТН Слави Трифонов
Илияна Кирилова
Лидерът на ИТН Слави Трифонов

Не са водени разговори с държавния глава Румен Радев и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" относно референдума за президентска република. Това заяви самият Трифонов по време на пресконференция на партията в студиото на Телевизия 7/8. "Не съм се виждал с президента Радев. Не сме водили никакви разговори по отношение на идеята ни за референдум. Тя е наша отдавнашна идея, която касае нашата представа за мажоритарни избори", заяви Трифонов. 

В началото на пресконференцията ИТН си послужиха с данни от проучване, възложено на социологическа агенция Ipsos, според които 53% от запитаните одобряват референдума за промяна от парламентарна в президентска република. Най-висока е подкрепата сред хората между 18 и 45 години, сочат резултатите. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обаче отказа да изясни какви конкретни промени в управлението се целят. "Този въпрос ще дойде на дневен ред, ако референдумът е успешен", заяви лаконично той. Хората на Трифонов отказаха и да назоват имената на адвокатите в екипа, който ги съветва относно референдума.

ИЗБОРИ

Според агенция Ipsos се очаква ИТН да получи 8,5% от подкрепата на гласувалите на предстоящите предсрочни избори. На тях обаче партията на Слави Трифонов няма да се коалира с никого. "Това с коалицията не ми харесва", заяви лидерът на ИТН. И дполъни, че партията му ще направи всичко възможно, ако влезе в следващото народно събрание, да състави работещ парламент, в който да влязат хора с "морален капацитет". "ИТН има за цел да влезе в следващия парламент с достоен резултат, за да има работещо народно събрание", добави лидерът на ИТН.

Според Трифонов причината за това, че ИТН не успя да влезе в 48-ото НС се крие в "неудовлетворени очаквания към това, което хората ни възложиха". "Нямахме възможност за правителство, когато спечелихме изборите, защото тогава партиите отказаха публично – БСП, ДБ и "Изправи се.БГ". Те направиха три пресконференции, с които отказаха да ни подкрепят. В следващия парламент можехме, но сте свидетели какво се случи", обясни Трифонов. И допълни, че все още не е решил дали ще се кандидатира за народен представител. 

Трифонов не отговори едназначно и на въпроса защо ИТН са започнали да получават пълния размер на субсидията си от 8 лв. на глас. Вместо това, в типичния си стил бившият водещ изрази недоволство, че медиите не са отразили, че ИТН са върнали над 4 милиона лева на държавния бюджет. Накрая стана ясно, че причината е, че структурите на партията се разсърдили, че нямат пари. Според зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов не е било нужно да връщат въпросната част от субсидията в бюджета, защото няма как да се проследи за какво са били използвани тези средства от държавата. 

Още по темата