Медия без
политическа реклама

На финала на НС започва битка кой ще разследва главния прокурор

Депутатите ще се борят дали тази работа да се възложи на съдия или на следовател

27 Яну. 2023
Водачът на герберските депутати Десислава Атанасова беше доволна от поправките в Закона за съдебната власт, но не толкова от тези в Наказателно-процесуалния кодекс.
БГНЕС
Водачът на герберските депутати Десислава Атанасова беше доволна от поправките в Закона за съдебната власт, но не толкова от тези в Наказателно-процесуалния кодекс.

Предстоящата последна седмица, в която Народното събрание ще работи, преди да се разпусне, ще премине с тежка битка, засягаща главния прокурор.

Вчера депутатите одобриха промени в Закона за съдебната власт на първо четене, с които се предвижда, ако шефът на обвинението извърши престъпление, да бъде разследван от директора на Националната следствена служба (НСлС). В момента директорът е подчинен на главния прокурор. Днес в пленарната зала обаче бяха одобрени промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), също на първо четене, с които разследването се възлага на съдия от Върховния касационен съд, който временно да поеме функциите на прокурор. Това предложение дойде от правосъдното министерство на Крум Зарков.

Сега ще започне състезание – кой от двата варианта да бъде по-бързо разгледан от парламентарните комисии. Това ще предопредели и кой ще влезе най-скоро в пленарната зала, което ще увеличи неимоверно шансовете да мине на второ четене, преди парламентът да бъде разпуснат следващия петък.

Засега с по-добри шансове разполагат поправките в съдебния закон, които бяха одобрени вчера. Обсъждането на промените в НПК също започна тогава, но не беше завършено. Причината беше, че водещият заседанието от ДПС Йордан Цонев преждевременно закри заседанието поради липса на кворум. Това даде повод на ПП и ДБ, които предпочитат варианта със съдията, разследващ главния прокурор, да обвинят движението, че саботират приемането на НПК, което се забави с цял един ден – доста време, предвид малкото оставащи дни и тежкият график на парламента. Днешното обсъждане на НПК се забави допълнително от грозните сцени на вулгарност и простащина, които разиграха депутатите днес.

Промените в съдебния закон разполагат и с известно предимство в парламентарната подкрепа. Те бяха внесени от „Възраждане“, но получиха гореща подкрепа от ГЕРБ-СДС – толкова силна всъщност, че се породиха съмнения дали няма скрит сговор между двете формации. БСП и ДПС също застанаха зад идеята шефът на следователите да разследва главния прокурор. Самотния си глас „за“ съдебния закон даде и Бойко Рашков от ПП. Бившият вътрешен министър някога беше шеф на следствието и симпатизира на идеята, която се съдържа в проекта на „Възраждане“, НСлС да бъде извадена от опеката на прокуратурата.

Проектът на правосъдното министерство за съдията, който поема функциите на прокурор, за да разследва шефа на обвинението, беше подкрепен днес от всички парламентарни групи, с изключение на ДПС. Герберските депутати обаче не показаха особен ентусиазъм, което подсказва, че няма да го одобрят на второ четене. Водачът им Десислава Атанасова обяви от трибуната, че предложението противоречи на решения на Конституционния съд, и цитира становище на Върховния касационен съд, което дава неособено ласкава оценка на проекта на Крум Зарков. А подкрепата на ГЕРБ-СДС за проекта Атанасова обясни с това, че формацията й искала да даде „ясен политически знак“. Не се разбра за какво.

Резките оценки на Атанасова не се харесаха на зам.-министъра на правосъдието Емил Дечев. Той заяви, че проектът е получил зелена светлина от авторитетната Венецианска комисия за съответствие с българската Конституция и с решенията на Конституционния съд. И посъветва герберите да прочетат внимателно законопроекта, за да намерят отговори на въпросите си по него.

Промените в НПК имат добри шансове, дори и без депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС, ако стигнат до гласуване в пленарната зала. Това предстои да се види в следващите дни.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата