Quantcast

Медия без
политическа реклама

Проповедникът Муса получи над 8 г. затвор за радикален ислям

Присъди получиха и останалите 13 подсъдими по делото

БГНЕС
Ахмед Муса има и друга присъда от 3 години, която също ще изтърпи.

Ромският религиозен лидер Ахмед Муса, който беше обвинен за разпространяване идеите на радикалната организация „Ислямска държава“, получи 8 години и половина затвор. С решение на Окръжния съд в Пазарджик бяха осъдени и останалите 13 негови поддръжници, съобщи БНР във вторник.

Освен това съдът постанови Муса да изтърпи отделно и наказание от 3 години лишаване от свобода, което вече е влязло в сила по друго дело. По 3 години и шест месеца затвор и глоба от 7000 лв. получиха Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак. За Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев съдът наложи по 2 години и шест месеца лишаване от свобода и по 6000 лв. глоба. На Веселин Стефанов и Ненко Щерев бяха определени ефективни присъди от по 2 години.

Единственият подсъдим, който получи условна присъда, е Александрина Ангелова. Тя беше осъдена на 2 години и шест месеца с 4 години изпитателен срок, като за срока на наказанието трябва да посещава пробационен служител.

Делото започна в началото на 2016 година. Срещу 14-те подсъдими бяха повдигнати обвинения за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава". Първоначално наблюдаващият прокурор от Пазарджик беше Недялка Попова. Тя обаче беше отстранена от делото заради изказване по адрес на мюсюлманите. "Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура. Като им се каже отивайте и гласувайте, те отиват", заяви Попова през март м.г.

Веднага след това главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че изказването е недопустимо и разпореди проверка, която обаче не откри нищо нередно, припомня "Медиапул". Вместо това през май т.г. главният прокурор лично награди Попова заради добрата ѝ работа по делото срещу Муса.

Още по темата