Медия без
политическа реклама

Президентът събира спешно политиците заради корупцията

Вече има два сигнала за несъответствие в доходите на Цв. Цветанов и шефа на КПКОНПИ

Румен Радев
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Румен Радев

Корупцията по върховете на властта е достигнала размери, които я превръщат в заплаха за сигурността на държавата. Такова, изглежда, е мнението на президента Румен Радев, след като вчера обяви, че ще свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по този въпрос. Като тема на заседанието, насрочено за 8 април, Радев посочи: „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“.

В началото на годината, когато представи отчета за работата си през 2018 г., държавният глава призова партиите сами да се чистят от корумпирани кадри. А от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха да навлезе в „старателно отбягвания периметър на властта“. Фактът, че сега свиква КСНС и откроява „необходимостта от мерки“, показва, че според Радев нито партиите, нито комисията са направили нужното.

Показателно за нежеланието на управляващите да свършат нещо в тази посока е отказът им да заемат твърда и ясна позиция по казуса с Пламен Георгиев. Председателят на КПКОНПИ все повече затъва в имотния скандал, започнал със зам.-шефа на партията Цветан Цветанов. ГЕРБ обаче упорито не взима отношение по призивите към Георгиев да се оттегли от поста си, макар че именно управляващата партия го постави на него. Пламен Нунев, който оглави парламентарната комисия по вътрешна сигурност на мястото на Цветанов, направо отказа да коментира темата. „Мога да кажа само, че ние в ГЕРБ имаме морална отговорност и при всяка една такава ситуация вземаме според мен верните и правилните решения“, измъкна се той.

„Стига с тоя КОНПИ. Колко време ще говорим за председателя на КОНПИ?! Нека да се установи какви нарушения има, има ли нарушения. Има някакъв спор била ли е тази тераса негова, не била ли“, раздразнено коментира Валери Симеонов - съпредседател на „Обединени патриоти“. И допълни, че би се оттеглил, ако беше на мястото на Георгиев, за да не пречи на разследването.

Симеонов обяви, че няма да присъства на КСНС, и разкритикува президента, че „навлиза дълбоко в политическата кал“. „Можеше да запази рейтинга си, но явно има някакви други цели. Негово право, негова работа“, допълни съпредседателят на ОП.

КОНФИСКАЦИЯ

От БСП обявиха вчера, че антикорупционната комисия трябва да започне производство срещу Цветан Цветанов и да отнеме апартамента, от който започна скандалът. „КОНПИ има всички правомощия да направи проверка и да установи всичко, което българите знаят - има драстично разминаване в доходите на Цветанов. Прави се разследване за един ден и на следващия започва процедурата по отнемане“, посочи соцдепутатът Антон Кутев. Той обаче изрази съмнение, че това ще се случи, тъй като Георгиев бил назначение на Цветанов.

БЕЗДЕЙСТВИЕ

Пълната липса на противодействие срещу корупцията е проблем, който трайно присъства в оценките на европейските институции за ситуацията с правосъдието в България. „Ключов проблем, подчертан в поредицата доклади по Механизма за сътрудничество и проверка, е липсата на последователни резултати в България, що се отнася до присъди по дела за корупция по високите етажи на властта“ - тази констатация присъства в последния доклад на ЕК за наблюдението, което осъществява над нашата страна.

СИГНАЛИ

Два сигнала срещу шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев заради несъответствие между доходите и разходите му чакат да бъдат проверени от подопечното му ведомство и прокуратурата.

След като гръмна скандалът с имотите на Георгиев, той заяви във вторник пред журналисти, че никой не го проверява - нито прокуратурата, нито колегите му от Антикорупционната комисия. Оказа се обаче, че ден преди това от ГС БОЕЦ са подали сигнали за несъответствието в прокуратурата и в КПКОНПИ. В тях се визират доходите на Пламен Георгиев.

Антикорупционната комисия е била сезирана и от адвокат Николай Хаджигенов във връзка с имотните придобивки на Георгиев. Той показа във Фейсбук копие от имейла, изпратен до КПКОНПИ, в който препоръчва шефът на комисията да си направи отвод от ръководството, докато трае проверката. 

Мегаорганът и ВКП са били сезирани от БОЕЦ и за документите, публикувани от "Биволъ" в неделя, според които през 2015 г. проверка от КПКОНПИ на Цветан Цветанов установила разминаваме между доходите и имуществото му в размер на 119 хил. лева. Пред журналисти във вторник Георгиев категорично отказа да коментира изтеклите документи с аргумента, че не била проверена тяхната достоверност. В сряда "Сега" попита какви са резултатите от "анализа" на документите. Но КПКОНПИ отново не беше прочела собственото си решение от 2015 г. "Когато направим проверка, ще отговорим на този въпрос", отвърна пресцентърът. Поискахме и оригиналния документ от комисията, но ни беше отказан, за да го изискаме по Закона за достъп до обществена информация.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата