Медия без
политическа реклама

Президентът освободи шефа на НСО ген. Красимир Станчев

Временно на неговото място е поставен зам.шеф на службата

29 Юли 2020
БГНЕС архив

Президентът Румен Радев освободи с указ началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев, който не успя да изкара на поста дори една година. Той си отива основно заради скандалите, свързани с летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец. Първо се разигра грозната история с блъскането на Христо Иванов от служители на службата на брега край резиденцията. Тогава от НСО отричаха това да са техни хора. Наложи се лично президентът Румен Радев, който по закон се занимава и с НСО да потвърждава, че става дума за служители на НСО. После пък дойде и опита на НСО да спре достъпа на гражданите по море в организиран от тях протест в района. 

Самият ген. Станчев подаде оставка по искане на Радев точно заради изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа  до парк „Росенец“. "След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана", написа шефът на НСО в мотивите си към оставката.

Ген. Станчев бе назначен за шеф на НСО през октомври м.г. и поста му се разклати още около историята с барикадиралите се в сграда на Народното събрание медицински сестри. Преди Станчев, шеф на службата бе ген. Данчо Дяков, който пък изкара на поста едва 5 месеца. На практика за малко повече от година се сменя втори началник.

Сега с указ президентът определя зам.-началника на Националната служба за охрана полковник Емил Тонев, да изпълнява правомощията на началник на НСО, считано от 31 юли 2020 г. Това означава, че тепърва ще се търси титуляр.

В същото време управляващите успяха да прокарат поправки в закона за МВР, с които създадоха възможност за създаването на нещо като второ НСО, но в рамките на МВР. Видимо е желанието за омаловажаването на ролята на службата, както и на правомощията на президента в тази посока.

 

 

Още по темата