facebook
twitter

България

Погребалните фирми изоставят протеста с катафалки

От бранша обвиниха ВМРО, че получава „стимули”, за да лансира в парламента нова регулация на гробищата
478
 Илияна Кирилова
Организаторите на протеста предвиждат, че могат да се случат и други невиждани неща, освен шествия на катафалки.

Новата обстановка в страната с обявеното извънредно положение заради коронавируса възпря заканите на погребалните фирми, че ще блокират с катафалките си центъра на София.

От бранша демонстрираха в сряда и четвъртък, като организираха шествия по основни столични булеварди със своите специализирани автомобили. Поводът бяха планирани законодателни промени в дейността им, които те смятат за лобистки. Погребалните фирми не се отказват от протестите, но ще търсят други форми да изразят недоволството си.

„На този етап, поради стеклите се обстоятелства, ще направим анализ, защото наистина ситуацията е тежка в страната, но няма да спрем с нашия протест. Сега вероятно няма да имаме физическа възможност и ще протестираме, където можем – онлайн и по всякакви други начини”, заяви Атанас Аргиров, председател на Съюза на погребалните фирми в България на пресконференция днес.

ПОВОДЪТ

Проблемът се заформи около промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), внесени от група депутати на ВМРО. С поправките се постановява, че общинските съвети ще приемат наредби, уреждащи погребенията и всички свързани с това дейности. Срещу предложението въстана коалиция от браншови организации, включваща Съюза на погребалните фирми в България, Асоциацията на погребалните фирми и Сдружението на фирмите от погребалния бранш. Според тях законодателната инициатива цели да създаде предимство за общинските предприятия, предоставящи подобни услуги, както и за някои частни фирми.

Свидетели сме на агресивна намеса от страна на част от каменоделските фирми, по-точно на Съюза на българските каменоделци. Бившият председател на сдружението Димитър Антов, сега общински съветник, злоупотребява с правмощията си на общински съветник, и чрез тези възможности, и членството си във ВМРО, подтиква парламентаристи да внасят лишени от здрав разум законопроекти”, заяви Цветана Гочева от Българска асоциация за погребална култура.

ПОСЛЕДИЦИТЕ

От Съюза на погребалните фирми обявиха, че непосредственият резултат от законопроекта ще бъде появата на 265 различни наредби, регулиращи погребалната дейност – колкото са общините в страната, както и рязък скок в цените на услугите. Ще се утвърди и пълната липса на единни стандарти в областта, твърдят от бранша – в момента нямало такива за ковчезите, за гробните места, за надгробните знаци, за преноса на починало лице и неговото съхранение и др.

Недоволните бяха категорични, че няма да спрат натиска си, докато не се приеме закон, който цялостно да регулира погребалната дейност, „а не такива лобистки текстове, за които са получили стимулиране да ги прокарат”. Според протестиращите „приемлив” законопроект имало изготвен в регионалното министерство. „Фактът, че в МРРБ се изготвя поредният вариант, а в Народното събрание се лансира законопроект, който да допълни ЗУТ в тази материя, свидетелства за това, че законодателната власт няма доверие на изпълнителната власт, че ще изпълни своя ангажимент да изготви специален закон, който да регулира обществените отношения в погребалната област. Това е драстичен пример за неразбиране и неуважение на двете власти”, посочи Цветана Гочева.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ

Досега в България не е имало протестно шествие с катафалки. Е, случи се. Нищо чудно да се случат и други неслучили се досега събития. Човешкото търпение има предел и ние приближаваме към него. Не можем да се движим с темповете на волска карупа и да има претенции, че сме бяла държава. По въпросите на погребалната дейност сме много далеч от белите държави. Франция има закон за погребалната дейност от годината на Априлското въстание ... Всички сме заинтересувани да има общ ред, а не частичен, фрагментарен. Представяте ли си в една община да действат едни правила за движение по пътищата, а в съседната да са други. Е, как ще се движим?”, заключи Гочева.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВМРО поиска да се смени името на празника на 24 май

03.06.2020

Обновена

5295 50
Топлофикация-София ще съкрати с 20 дни ремонтите това лято

02.06.2020

452 1
Родители протестираха срещу недостига на места в детските градини

01.06.2020

Обновена

379 10

Коментари

never-mind

Усетиха че ги чака много работа и защо да протестират..

Все едно получиха обществена поръчка...( Да санират или строят- там някой протестира ли)

Влез или се регистрирай за да коментираш

×