facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Видео

Шествие с катафалки в центъра на София

Погребалните фирми протестираха срещу промени в регулацията на гробищата
Обновена
9 833

Протест на погребалните фирми срещу промени в регулацията на гробищата. Повече тук: https://www.segabg.com/hot/shestvie-katafalki-centura-na-sofiya

Posted by вестник Сега on Wednesday, March 11, 2020

"Сега +" предаде на живо протест на организации от погребалния бранш в центъра на София. Шествието с катафалки премина през основни булеварди в столицата. Протестът беше срещу поредния опит на управляващите да регулират гробищата и погребалните дейности.

Организаторите са изпратили уведомително писмо с описание на маршрута до кмета Йорданка Фандъкова.

В края на 2017 г. депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, начело с бившия културен министър Вежди Рашидов, внесоха проект на закон, за който претендираха, че ще уреди цялостно материята. Той обаче стана обект на критики от множество засегнати страни – от Българския лекарски съюз до обредните домове и траурната камара, които го определиха като непълен, вътрешно несъгласуван и противоречив. Това възпря ентусиазма на управляващите, които тихомълком оттеглиха предложението си, без дори да го подложат на сериозно обсъждане.

Сега патриотите, на своя глава, пробват да възобновят темата, но с далеч по-малко амбиция в сравнение с преди. Група техни депутати, сред които и Искрен Веселинов – един от вносителите на потъналия проектозакон от 2017 г., предлагат промени в Закона за устройството на територията, с които изрично се постановява, че общинските съвети ще приемат наредби, уреждащи „управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реда и условията за погребения и кремации, ползването и благоустрояването на гробните и урнови места, и свързаните с тази дейност услуги на територията на общината“. В тези наредби ще се определят и изискванията към търговците, извършващи погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги.

По този начин се вкарва в закон едно фактически отдавна установено състояние, при което местните власти се разпореждат в тази сфера. Това обаче се оказва неудачно, тъй като наредбите често биват атакувани в съда по различни причини. Например през 2018 г. Административният съд София-град (АССГ) отмени разпоредби от съответната наредба на Столична община. Причината беше, че с текстовете се въвеждаше лицензионен режим за лицата, които осъществяват погребално-обредна и каменоделска дейност в София – а такива режими могат да се установяват само със закон.

Първи скочиха срещу предложението на патриотите от Съюза на погребалните фирми в България. От сдружението директно определиха поправката като лобистка и даже посочиха автора й: „... ние знаем, че е сглобен от юристката на ОП „Гробищни паркове“ гр. София по поръчка на заинтересован общински съветник“. Погребалните агенти смятат, че това е опит да се заобиколи цитираното по-горе решение на АССГ и да се дадат със закон правомощия на общинските съвети в сфера, в която не са компетентни. И настояват да се приеме закон, който трайно да уреди обществените отношения в тази сфера. А междувременно обявиха и споменатия национален протест, съвместно с Асоциацията на погребалните фирми и Сдружението на фирмите от погребалния бранш, като заплашиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще започнат да затварят централни столични булеварди.

По същия начин, макар и въздържайки се от обвинения в лобизъм и заплахи за протестни действия, реагира и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). От там смятат, че предложението на патриотите „ще създаде разнопосочна практика по упражняването на една и съща дейност от различните общини“. „Практиката показва, че приетите наредби от общинските съвети в тази област често противоречат на добрите практики, накърняват правата на гражданите в този тежък за тях момент, ограничават свободната конкуренция и създават неравнопоставеност между различните субекти в населените места“, изтъкват от БТПП. И също посочват, че е нужно уеднаквяване на правилата със закон.

Че такъв е в процес на изготвяне се говори още от края на 2018 г. Това, че патриотите внесоха поправка, с която всичко се прехвърля на общините, обаче по-скоро сочи, че депутатите са се отказали от подобен закон.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И бизнесът въстана срещу мерките за "вечния длъжник"

03.08.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5126 9
Държавата ще субсидира допълнително болници в случай на епидемии

31.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

311 3
Парламентът окончателно свали ДДС на 9% за бирата и виното

30.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

896 11

Коментари

Дохс_Читем

По случай пристигането на новия корона вирус в град София столичната община организира празнично шествие и кушии с катафалки в центъра. Съгласно разпорежданията на Националния кризисен щаб всички участници в шествието, включително и мъртъвците, трябва да носят предпазни маски. За да се избегне натрупването на много хора на едно място, е разрешено да има максимум по двама умрели в катафалка.

duch

.лошото е че тук и сега нито може да се родиш нито да умреш без пари

bay Dragan

Баш сега намериха да маршируват !

Илиан Мавров156...

Кат гласуваха за $ - това получават,хак им е!

geo_19

Излишни напъни. Очертава се да има спорна работа за всички агенции. 

MAPOH

walking dead 😁 Възбудиха се от коронавируса

3NT
снимка на 3NT

Там мародери ограбват и мъртвите ,пръстени дрехи но най вече  КОСТИ...там стрелят в тоя бизнес -износ на тъкани и кости з а   трансплантация..

rorik

Ммм даа , поне има достатъчно катафалки . Малко  ще има затруднение с ковчезите , ама дърводелците  ще работят деноннощно . 

duch

тия всичките катафалки евро 5 ли са та шарят по центъра

Иван Николов Ге...

Не стига,че бизнесът им е гарантиран според природните закони и никога няма да секне, сега са тръгнали и да се жалват. Наглост нечовешка.

vasilevil

Отврат!Като ги ледам направо ми се драйфа.

Влез или се регистрирай за да коментираш