Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пловдив стартира проучване за смяна на старите печки

До края на 2023 г. ще се подменят отоплителни уреди на дърва и въглища

08 Яну. 2020
Илияна Кирилова
В Пловдив и София ситуацията често е такава.

Община Пловдив обяви обществена поръчка за проучване, разяснителна кампания и разработване на визия за подмяна на стари и замърсяващи отоплителни уреди. Конкурсът е с прогнозна стойност 542 000 лв. без ДДС. Така се сложи началото на голям проект, който предвижда до края на 2023 г. да бъдат сменени печките на дърва и въгища с устройства на газ, на пелети, електрически или друг вид уреди, незамърсяващи атмосферата. Начинанието е с обща стойност 13.8 млн. лв. Парите са безвъзмездни по европейската програма „Околна среда". Пловдив е една от седемте общини, които ще могат да извършат процеса безвъзмездно. Макар по темата да не се шуми толкова, колкото в София, градът под тепетата също изпитва големи проблеми с чистотата на въздуха.

Обществената поръчка е обособена в две позиции. Едната е за проучване на нагласите на населението, използващи стари печки, както и организиране и провеждане на разяснително-обучителна кампания. Втората е за изработване на приоритети, механизми за обследване, анализ и т.н.

Както е известно, София също полага усилия за почистване на въздуха с мерки спрямо битовото отопление. Работата обаче не върви гладко. Преди месец например стана ясно, че столичните данъкоплатци са на път да платят филтри за комини, които излизат доста по-скъпи в сравнение с аналогичен европейски проект.

 

Още по темата