facebook
twitter

България

До пет години трябва да има оценка на пътищата у нас

ЕС цели броят на жертвите от катастрофи да бъде намален наполовина до 2020 г. в сравнение с десет години назад
58
Илияна Кирилова
Държавите - членки на ЕС, ще разполагат с две години, за да приемат национални разпоредби за оценка на пътната безопасност.

На всеки пет години страните от ЕС ще трябва да правят оценка на пътната безопасност. Това предвиждат нови правила, приети в понеделник от Съвета на ЕС. Идеята е да се намали броят на смъртните случаи и тежките катастрофи по пътищата. Обект на проверката ще са автомагистрали и други първокласни пътища извън трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Пътищата извън градските райони, построени с финансиране от Съюза, също ще са под наблюдение. Първите оценки на пътната безопасност трябва да бъдат завършени най-късно през 2024 г.

Може обаче да има и забавяне, тъй като, след като директивата бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС, държавите членки ще разполагат с две години, за да приемат национални разпоредби, с които да я приложат на практика.

Оценката на пътната безопасност дава представа за моментното състояние на цялата обхваната от директивата пътна мрежа и се използва за оценка на риска от произшествия. При процедурите за оценка задължително трябва да се вземат предвид пешеходците, велосипедистите, както и други уязвими участници в движението. През 2017 г. почти половината от смъртните случаи при пътни произшествия в Общността са свързани с тях. 

Според данни от последния доклад на Европейската комисия България е една от страните с най-висока смъртност в ЕС през 2018 г. На фона на хвалбите на управляващите и милионите, които се дават за строеж и ремонти на пътната инфраструктура, страната ни е сред  лидерите в статистиката за най-опасни пътища в целия Европейски съюз. Преди нас е само северната ни съседка Румъния.

Данните показват, че 88 души на 1 милион население у нас са загинали през миналата година. За младите хора между 18 - 24 г. има много по-голям риск, отколкото за останалите възрастови групи. Над 65% от загиналите младежи в катастрофи са били шофьори, докато пешеходците са 8%.

 

 

Все още няма коментари

Още

Атина събира съюзници в спора с Анкара за морските граници

12.12.2019

299
Виктор Орбан въведе наказания за опозицията в Унгария

12.12.2019

416 1
Путин ще бъде засегнат лично от европейския закон "Магнитски"

12.12.2019

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1015 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×